skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– Folk var ikke så trygge som de trodde

Alfon Jerijervi, tidligere ordfører i Sør-Varanger, mener de nye opplysningene i boka til Kjetil Skogrand viser at den tryggheten folk i Finnmark har trodd de har hatt i etterkrigstiden, ikke nødvendigvis har vært til stede.

Publisert 11.11.2004 07:15. Oppdatert 11.11.2004 07:25.
Av Jenny Duesund
Alfon Jerijervi, tidligere ordfører i Sør-varangeer


– Dette viser at individer vet langt fra alt om hva som foregår i sitt område, og at det dermed ikke alltid er grunnlag i den tryggheten man føler, sier Jerijervi.

Han visste ikke om slike omfattende planer, men tror befolkningen i Finnmark ikke nødvendigvis ville latt seg evakuere frivillig:

– Befolkninga i Finnmark er nokså hardfør og stivnakket. Det vet vi fra da folk reiste tilbake til fylket etter at det ble brent ned, så gjorde de det fordi det var her de hørte til. Man satte i gang å bosette seg rundt omkring, stikk i strid med alle planer.

Jerijervi tror folk i en ny situasjon med tvangsevakuering, ville klore seg fast og man ville ikke gi seg umiddelbart. Det betyr jo at hvis man hadde gjennomført brenning og evakuering, ville det gått ut over sivilbefolkninga.

At Finnmark kunne ofres i en eventuell krig, gjør inntrykk på mannen som har levd livet sitt ved grensa til stormakten i øst.

Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no