skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Skal ta selvportretter

Fjellrevene i Finnmark skal ta selvportretter med digitalkamera. På den måten skal forskerne finne ut hvor mange det er av dem.

Publisert 21.07.2004 09:55. Oppdatert 21.07.2004 10:23.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Av Knut-Sverre Horn

Prosjektet som skal redde fjellreven fra utryddelse tar i bruk nye metoder i Finnmark.

Nå skal rovdyrene fotografere seg selv med digitalkamera, utstyrt med en følsom sensor. Kameraet skal plasseres foran utlagte åter, for eksempel reinkadavre, og på den måten skal forskerne prøve å finne ut hvor mange det er av fjellrev, rødrev og andre rovdyr. Den kunnskapen er nødvendig når de skal hjelpe fjellreven å overleve.

Skyter ut rødrev

Det blir stadig færre fjellrever i Norge, men på Varangerhalvøya tror forskerne at de har gode sjanser for å overleve. (Foto: Asgeir Helgestad)
– Prosjektet på Varangerhalvøya går ut på å skyte ut rødrev. Rødreven er dobbelt så stor som fjellreven, og vil utkonkurrere den, sier biolog og vitenskapelig assistent Siw Killengreen, Universitet i Tromsø.

Og det er her fotograferingen kommer inn i bildet. Forskerne vil unngå å gjenta svenskenes tabber - de startet nemlig rødrevutryddelsen uten å kartlegge bestandene først. I Finnmark skal effekten av rødrevjakt måles skikkelig.

– Vi vet ikke helt hvor mange kameraer det blir snakk om, men kanskje 30 på Varangerhalvøya, 10 på Ifjordfjellet og 10 på Nordkyn, håper Killengreen.

Mat fra havet

Det er nærheten til havet som gjør Varangerhalvøya spesielt godt egnet for fjellreven.

Biolog Siw Killengreen venter på et nytt godt museår - og dermed ny fjellrevyngling.
– Her har den en maritim ressurs den kan dra nytte av, ved å samle mat i fjæra. Men det er avhengig av at ikke rødreven presser den ut, sier Killengreen.

Jegere og turgåere har et bestemt inntrykk av at rødreven har vært i sterk framgang på Varangerhalvøya i alle fall de siste to–tre åra.

– Men selv om vi skyter ut rødrev, venter vi ingen vekst i fjellrevbestanden før det kommer et nytt godt smågnagerår. I år er det svært lite gnagere. Vi håper på en ny topp i gnagerbestanden i løpet av tre år, sier Killengreen.

Nye hi, ingen valper

Fjelltjenesten har for øvrig nylig registrert to hittil ukjente fjellrevhi på Varangerhalvøya. Hiene ble funnet ved hjelp av helikopter. Metoden er nyttig fordi fjellrevhiene svært ofte framstår som lysende grønne områder. Det skyldes at de har vært i bruk gjennom flere tiår eller hundreår, og at skitt og rester av byttedyr dermed har gjødslet terrenget.

Fjellrevhiet lyser friskt grønt, og kan dermed oppdages fra fly eller helikopter. (Foto: Knut-Sverre Horn)Siste saker:

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no