skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

Fjellrev i Finnmark skal redde bestanden

Foto: NINA
Foto: NINA
Fjellreven Alopex fra Finnmark er blitt historisk. Han er en del av et avlsprosjekt for å sikre fjellrevstammen i Norge, og nå har han og fruen Lagopus født de første valpene i dette prosjektet.

Publisert 08.06.2004 07:23. Oppdatert 21.07.2004 10:23.
Av Andreas Hagen

Den nyetablerte familien holder til i Langedrag Naturpark, og daglig leder Tuva Thorson skryter fælt av pappa Alopex. Hvor mange valper Lagopus vokter over er usikkert. Tuva Thorson og de andre på Langedrag lar foreløpig familien få være i fred. Thorson forteller at fjellreven normalt føder store kull; det har vært registrert hele 16 valper i et kull.

Sårbar art

Utfordringen blir nå holde valpene i live. I det fri dør så mange som 80% av fjellrevvalpene kort tid etter fødselen. Men Thorson håper og tror at flesteparten av valpene til Lagopus og Alopex vil overleve. Fjellreven er en alvorlig truet dyreart.

I følge Direktoratet for naturforvaltning er det færre enn femti voksne fjellrev igjen i Norge. Derfor har direktoratet sammen med norsk institutt for naturforvaltning og Langedrag Naturpark startet et prosjekt for å redde fjellreven.

Først ute med fjellrevvalper

Alopex og Lagopus er de første som har fått valper i dette prosjektet, det er Jørund Braa i direktoratet svært glad for. Tuva Thorson på Langedrag er veldig spent på hvor mange valper som etterhvert vil komme krabbende ut av hiet.

Siste saker:
Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATUR OG MILJØ

Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no