skilleVæret i Finnmark enkelskilleSendingeneskillewww.euroarctic.comskille_slutt
Troms og Finnmark 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Troms og Finnmark > Finnmark Sist oppdatert 14:31
 

– En viktig ambassadør for samene

Foto: Scanpix/VG
Foto: Scanpix/VG
Nordens fremste samiske multikunstner, Nils-Aslak Valkeapää er død, 58 år gammel. Sametingspresidenten sørger. Valkeapää ble født i 1943 ved Karesuando i Finland. Han utdannet seg til lærer.

Publisert 27.11.2001 10:41. Oppdatert 27.11.2001 20:32.
SE OGSÅ:
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Valkeapää ble først og fremst kjent for sine fremførelser av samisk joik og som en ivrig bevarer av joike-tradisjonen. Han kalles multikunstner, fordi han drev med både dikt og litteratur, musikk og bilder.

Han startet sin forfatterkarriere i 1971, og siden da har han blant annet gitt ut diktsamlinger, komponert musikk, opptrådt på TV og laget kunstutstillinger.

Valkeapää hadde en fremtrende rolle i en av norsk films største suksesser, "Veiviseren". Under OL-åpningen på Lillehammer i 1994 hadde Valkeapää ansvaret for det samiske kulturinnslaget.

Han ble tildelt Nordisk Råds litteraturpris i 1991. Han stilte ut bildene sine både i Europa og Japan, og høstet stor anerkjennelse for kunstverkene.

Sametinget tok i dag med stor sorg imot beskjeden om at den samiske kunstneren Nils-Aslak Valkeapää, har gått bort. Sametingspresident Sven-Roald Nystø avbrøt plenumsforhandlingene for å meddele bortgangen til representantene. Til minne for Valkeapää ble det holdt ett minutts stillhet, før plenum tok en lengere pause på grunn av bortgangen.

– Med stor sorg har vi mottatt beskjeden om at Nils-Aslak Valkeapää er gått bort og våre tanker går til hans nærmeste. Valkeapää har vært en viktig ambassadør, kunstner og samfunnsforkjemper for samene. Hans plass er sterk hos samene, hos andre urfolk og i kunstverden, sier Nystø.


Toppsakene fra NRK Troms og Finnmark
 
SISTE SAKER
Flere saker
NYHETSBREV PÅ E-POST

Få de viktigste nyhetene fra Troms og/eller Finnmark tilsendt på e-post – helt gratis!
Nyhetsbrev fra Nordnytt!

 
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no