skilledagenspromoskilleVærlogo
Valg 2003 Agder 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Valg 2003 Agder
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
NRK Sørlandet
Telefon 38121212
Postadresse:
Postboks 2000
4668 Kristiansand
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:

 

Risør kommune - amerikansk valgkamp

Risør kommune skal prøve ut en ordning som innebærer at velgerne selv utpeker ordføreren. Det innebærer at det skal leveres inn en ekstra, rosa seddel på valgdagen, hvor folk krysser av for en av de fire kandidatene.

Resultater fra Risør


Publisert 11.06.2003 06:44. Oppdatert 15.09.2003 16:34.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Den som får minst 35% av stemme er valgt. Hvis ingen oppnår så stor oppslutning valgdagen 15. september, blir det nytt valg med de to mest populære kandidatene tre uker senere, 6. oktober.

Med fire kandidater er det store sjanser for at velgerne må gå til urnene en ekstra gang denne høsten.

Hensikten med direkte ordførervalg er å øke interessen og valgdeltakelsen. En del politikere er skeptiske til ordningen fordi det fort kan bli ”amerikanske tilstander” med sterk vekt på personene og ikke de politiske sakene. Lenge så det ut som om det kun ble to kandidater å velge mellom. Men nå er det altså fire som skal konkurrere.

Kandidatene


Randi Gunsteinsen, Arbeiderpartiet
Lars Lauvhjell, Senterpartiet
Kjell Mac Donald, Høyre
Knut Henning Thygesen, Rød Valgalliansen

Lauvhjell ut, RV inn?


Lars Lauvhjell(Sp) har vært ordfører i to perioder. Han har gjort gode valg, men det har også RV-eren Knut H. Thygesen. Ved sist valg var Risør den beste RV-kommunen i landet med 11,6 % oppslutning.

På denne bakgrunn har spekulasjonene så langt gått på om Thygesen klarer å fravriste Lauvhjell ordførerklubba og skape politisk historie.

I Mandal – den andre Sørlands-kommunen som skal ha direktevalg av ordfører – skal den valgte ordføreren selv utpeke varaordføreren. Slik blir det ikke i Risør.

Her skal vedkommende velges av kommunestyret på tradisjonell måte. Ordføreren i Risør skal heller ikke få større myndighet enn hittil, slik andre kommuner skal prøve ut.

Stridssaker: Eiendomsskatt, boplikt og barnehager


Eiendomsskatten blir garantert et viktig tema i valgkampen. Med knappest mulig flertall innførte Risør eiendomsskatt(2 promille) fra i år.

Det blåser også opp til ny strid om boplikten, som omfatter hele kommunen. Høyre har varslet at partiet vil oppheve boplikten i en del av kommunen.

I skolen og helse- og omsorgssektoren er det gjort et løft de siste årene når det gjelder bygninger. Problemet er penger til driften, i praksis vil det si bemanningen.
Barnhagene klarer på langt nær å dekke behovet. Ventelistene er lange, og det er påkrevd med utbygging.

Arbeidsledigheten er stor i Risør og politikerne kommer ikke unna nok en debatt om hvordan man skal få fart på næringslivet i denne delen av de næringssvake østregionen.

Lister til det ordinære kommunestyrevalget

De åtte partiene som stiller liste i Risør er: Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti, Rød Valgallianse, Senterpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Venstre.

Bystyret 1999-2003

Risør bystyre ledes av Lars S. Lauvhjell, Senterpartiet. Arbeiderpartiet har 8 representanter, FrP 2, Høyre 4, KrF 4, Sp 8, Venstre 2 og Rød Valgallianse 3.
Tilsammen har Risør Bystyre 31 representanter.

Fakta om Risør kommune


Valgstatistikk for 1999:
Valgdeltagelse 59,9
Andel stemmer pr. parti. Pst.
Arbeiderpartiet 23,5
Fremskrittspartiet 6,8
Høyre 14,6
Kristelig Folkeparti 12,3
Senterpartiet 23,9
Sosialistisk Venstreparti 0,0
Venstre 7,4
Andre lister eller partier(Rød valgallianse) 11,6
Andel kvinnelige representanter i kommunestyret. Pst. 39

LENKER
Siste saker:

Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

Valget - på Vegårshei stasjon

Hallvard C Hanssen Hvordan valgkampen ser ut fra Vegårshei stasjon - det er det Halvard C. Hanssens som formidler hver uke, med sitt skrå blikk.

Følg valgkampen med NRK Sørlandet

Valgkampen i Agder-fylkene vil bli fulgt tett i radio, på TV og internett. Første valgsending på TV går på lufta onsdag 20.august.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Tre prosent med innvandrerbakgrunn

Tre prosent av politikerne som er nominert på valglistene i Kristiansand har innvandrerbakgrunn.

Kleppe enstemmig valgt til leder for Demokratene

Vidar Kleppe ble enstemmig valgt til leder for partiet Demokratene under partiets første ordinære landsmøte i Kristiansand denne helgen.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no