Kamera Kristiansand
Kamera Kristiansand
skilledagenspromoskilleVærlogo
Toppbanner Sørlandet Sanketeina 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sørlandet > Sanketeina Sist oppdatert 19:53
NRK Sørlandet
Postboks 413
4664 Kristiansand

TELEFON
38 12 12 12
TELEFAKS
38 12 17 99

Nettredaktør
Gunnar Kleiberg

Distriktsredaktør
Steinar Nielsen

E-post:
sorlandet@nrk.no

 

Ibsen feires hele sommeren

Anders Baasmo Christiansen, Jan Gunnar Røise, Kjersti Elvik og Per Chr. Ellefsen sammen med ordfører og leder for Grimstads Ibsen-satsing, Svein Harberg
Anders Baasmo Christiansen, Jan Gunnar Røise, Kjersti Elvik og Per Chr. Ellefsen sammen med ordfører og leder for Grimstads Ibsen-satsing, Svein Harberg
I år blir det Ibsen-sommer i Grimstad, byen der Henrik Ibsen tilbrakte seks viktige ungdomsår og ble dikter.

Publisert 02.05.2006 18:32. Oppdatert 02.05.2006 19:35.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:

Grimstad feirer med mer enn 30 forestillinger, utstillinger, foredrag og litterære kafeer med kjente kunstnere. Ghita Nørby, Sven Nordin, Anneke von der Lippe, Henrik Rafaelsen og Kjersti Elvik er blant skuespillerne som skal sette sitt merke på Ibsen-sommeren i Grimstad.

Allerede i gang

Det første arrangementet i Ibsen-sommer, Ibsen og Hamsun for ungdom, har allerede startet. 1.900 skoleungdommer har en kulturdag i Grimstad i løpet av denne og neste uke.

Største noen gang

- Dette er den største kultursatsningen i Grimstad noen gang. Vi har et kjempeprogram med mange store navn. Og vi byr på de flotteste omgivelsene i Ibsen-året, med sol og skjærgård, sier ordfører i Grimstad og leder i Ibsen-komitèen, Svein Harberg.

Folkefest

Lørdag 10. juni starter Ibsen-sommeren for fullt. Det blir folkefest i Grimstad med to åpningsbegivenheter på programmet. Norges eldste Ibsen-museum fra 1916 åpner igjen i ny og moderne form og samtidskunstneren Ørnulf Opdahl stiller ut nye bilder inspirert av Ibsens En folkefiende.

Brand i Fjæreheia

Et av høydepunktene i Ibsen-sommer blir Agder Teaters oppsetning av Brand i det Agder Teater-Fjæreheia, det gamle steinbruddet som er blitt landets mest spektakulære utescene. Premieren er 15. juli, og stykket spilles fram til 4. august. Regissør er Stein Winge, og blant skuespillerne er Henrik Rafaelsen, Kari Onstad og Kjersti Elvik.

Sven Nordin og Ghita Nørby

Ibsen-sommeren byr på en jubileumsutgave av Ibsen og Hamsun-dagene 9. – 13. august. I år er det Sven Nordin som skal lese Terje Vigen i skjærgården der handlingen finner sted. Det har også akkurat blitt klart at den danske skuespilleren Ghita Nørby, som tidligere har lest Terje Vigen, kommer for å lese andre Ibsen-tekster.

Oppsetningen TanGhost er også en del av Ibsen og Hamsun-dagene. TanGhost er Ibsens drama Gengangere i ny og modernisert form, med blant andre Anneke von der Lippe og Pablo Veron.

Erotikk og kjærlighet

En sen sommerkveld byr Anneke von der Lippe og Sven Nordin på Hamsuns tekster om erotikk og kjærlighet, som er en helt ny forestilling. Litteraturfestivalen inviterer også til debatt, blant annet i arrangementet ”Fire Ibsen-biografer”. Der deltar blant andre Ivo de Figueiredo og Astrid Sæther. Også Joen Bille bidrar i dette arrangementet.

I tillegg blir det en rekke andre kulturarrangementer i Ibsen-sommer. Ekstrem-metallerne Enslaved setter musikk til Victor Sjöströms stumfilm Terje Vigen fra 1916 i Agder Teater-Fjæreheia. Skandinavisk opplevelseskonferansearrangeres i Kristiansand og Grimstad 10. og 11. august. På programmet står blant andre Henning Mankell, John G. Bernander, Pia Myhrvold og Håvard Rem.

Dikternes by

Knut Hamsun bodde i Grimstad de siste 34 årene av sitt liv. Fordi både Ibsen og Hamsun har bodd i byen, kalles Grimstad dikternes by. Ibsen-sommer er en del av en større satsning på formidlingen av arven etter de to dikterne.

Ibsen-sommer er et samarbeid mellom Grimstad kommune, Grimstad Næringsråd, Ibsen-museet i Grimstad, Agder Teater-Fjæreheia, Ibseniana, Hamsunselskapet avd. Grimstad, Grimstad kunstforening, Grimstad Turistkontor og andre lag, foreninger og organisasjoner. Arrangementene gjennomføres med omfattende støtte fra Aust-Agder fylkeskommune og nasjonalkomitèen for Ibsen-satsingen og en rekke bedrifter.Siste saker:

NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Sørlandet på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Sørlandet!
Mer

Sørlandet

Her finner du nyheter fra Agder-fylkene: 
10 SISTE NRK SØRLANDET
10 SISTE SPORT FRA NRK SØRLANDET
10 SISTE FRA NRK NYHETER
10 SISTE FRA NRK SPORT
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no