For Inger Lise Stulien blir det inge jul uten glosteik. I formiddag serverte hun denne tradisjonelle retten hos oss.
Av Aud Refseth
Julematen er preget av tradisjoner for de fleste av oss. Noen må ha ribbe i jula, andre igjen må ha torsk. Men Inger Lise Stulien klarer deg ikke uten glosteik i jula.
- Det er en delikatesse som turmat og til kveldskos, sier Stulien. Glosteik er spekemat, den eldste formen for å konservere kjøtt, sier hun.
Du trenger et fårelår.
Massér inn havsalt morgen og kveld i ei uke.
Heng låret til tørk.
Skjær noen gode skiver av låret.
Lag deg en stekpinne.
Steik kjøttstykkene i glørne på peisen, eller på bålet hvis du er på tur i skogen.
Tilbehør:
Lefsebiter som rulles rundt kjøttet.
Lefsene skal ha vrangsiden inn.
Glosteik er kjent i indre Agder og brukes mye i Åseral og på Eiken og Byremo, sier Stulien som har tatt med seg tradisjonen videre i sitt nye hjem på Evje.