SkilleToppknapp Rovdyr Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Ulukker Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Lyd og Video Fylkesleksikon 115pskille_slutt
Sogn & Fjordane Fylkesleksikon 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sogn og Fjordane > Fylkesleksikon
SPONSORAR
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sparebanken Sogn og Fjordane
NRK.no
Leksikonredaktør:

Nettansvarleg:

Distriktsredaktør:

Copyright:
NRK Sogn og Fjordane

 

Lyd frå Vik

· Hjelp - lyd/video
· Sjå også samlesidene for Lyd og Video.


Publisert 19.07.2002 13:14. Oppdatert 16.08.2002 12:16.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • video Fars-mordet i Grønlid [WM]  Olav Otterhjell fortel til Ottar Starheim om fars-mordet i Grønlid og om avrettinga av drapskvinna frå Fresvik i 1845.
  • video I fengsel i Vik på 1890-talet [WM]  Fengselsbetejent Gustav Skagen minnest fangar og straffemetodar i Vik hjelpefengsel på 1800-talet i samtale med Steinar Brauteset.
  • video Eit steinmura hus i midtre Sogn [WM]  Alf Hordnes les diktet: Eit steinmura hus i midtre Sogn av Jakob Sande.
  • video Kyrkjereddaren Peter Andreas Blix [WM]  Kyrkjeekspert Hans Emil Liden og Guttorm Holstad fortel til Ottar Starheim om Blix og kyrkjene som han berga i Vik.
  • video Kartograf Ivar Refsdal [WM]  Guttorm Holstad fortel til Ottar Starheim om kartografen - kartteiknaren - Ivar Refsdal.
  • video Arkeologen Anders Nummedal [WM]  Arkeologiprofessor Svein Indrelid fortel til Ottar Starheim om mannen som oppdaga vår første historie - Fosna-kulturen; Anders Nummedal frå Vik.
  • video Talk-mølla i Framfjorden [WM]  Gunnar Lee fortel til Ottar Starheim om Didrik W. Blaauw frå Bergen som starta gruvedrift og talk-mølla i Framfjorden i 1907.
  • video Då naziminister Gulbrand Lunde drukna [WM]  Reportasje om då nazi-minister Gulbrand Lunde drukna i 1942 og vart gravlagt i Vik. Guttorm Holstad og Ottar Starheim på gravstaden ved Hopperstad stavkykjre. Odd Sørås intervjuar augevitne til ulukka i Romsdalen.
  • video Bygging av vegen Vik-Voss [WM]  Bygging av Vegen Vik-Voss 1947-1956. Reportasjeglimt om dugnadsinnsatsen til folk i Vik på fjellvegen ved Johannes Tvedt.

MEIR OM VIK 
Vik kommune

 
Aviser og media i Vik
Historia i Vik
Hotell og gjestgjevarar i Vik
Industri og næring i Vik
Kjende personar i Vik
Kommunehistoria i Vik
Krigshistoria i Vik
Kriminal- og rovdyrsoger frå Vik
Kyrkjer i Vik
Landhandlar i Vik
Meierihistoria i Vik
Samferdsle i Vik
Skular i Vik
Verd å sjå i Vik

 
Lyd frå Vik
Video frå Vik
SE OGSÅ

Finn fram i Fylkesleksikonet!
Vel ein kommune:
Tilbake til framsida av fylkesleksikonet
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
SØK I LEKSIKONET
Personar Kongevitjingar MEdia Samferdsle Laksefisket Næring Alfabetisk oversyn:
ABCDEFGHIJKLMNO
PQRSTUVWXYZÆØÅ
Informasjon
 
SØK I FYLKESLEKSIKONET
Informasjon
ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ
Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
Personar Kongevitjingar Media Samferdsle Laksefisket Næring

Harald Hårfagre var sogning

Den første kongen i Noreg, Harald Hårfagre, var sogning. Han vaks opp på Husabø på Leikanger, der mora kom frå. Les meir om kong Harald Hårfagre og landsamlinga og om slekta hans i Sogn.

Slaget i Sildagapet i 1810

Den 23. juli 1810 gjekk to engelske krigsskip til åtak på ei lita, norsk flåteavdeling ved øya Silda sør for Stad og tok det norske mannskapet til fange. Dagen før hadde engelskmennene herja i Ervik-bygda på Stad. Kvifor gjekk den mektige engelske marinen til åtak på skrøpelege, norske kanonjollar i Ytre Nordfjord?

Då fiskedampskipa stakk til havs

Då den første dampdrivne fiskebåten, ”Activ”, gjekk ut frå Ålesund i 1885, innvarsla det ein ny epoke for norske fiskeri: Havfisket. Dei store skipa gjorde det mogeleg å utnytte fiskeressurane langt til havs. Kring 1910 hadde Sogn og Fjordane 20 slike store fiskedampskip. Fleire av dei vart brukte i aktivt fiske heilt fram på 1960-talet.

Nydyrkingskommunen Jølster

Frå 1920-talet og fram til like etter krigen fekk Sogn og Fjordane i alt 623 nye gardsbruk. Selskapet Ny Jord spela ein aktiv rolle i nydyrkingsarbeidet i mellomkrigskrigtida, og særleg merka Jølster seg ut som den store nydyrkingskommunen med 57 nye bruk.

Ei mellomalderkyrkje langt til havs

I mellomalderen låg det ei kyrkje på Utvær. Utvær ligg åtte km vestanfor dei andre øyane i Solund, og er det vestlegaste punktet i Noreg som har vore busett. Kvifor vart det bygd eit gudshus bokstaveleg tala midt ute i havet?

Sjalu tenestejente drap gardkona

Sjalusi er diverre eit klassisk drapsmotiv. Slik var det også for tenestejenta Sigrid i Vetlefjorden ein gong på 1600-talet då ho la sin elsk på husbonden på garden. Men for å kapre han måtte ho få kona av vegen, og til det trengde ho hjelp.

Få nazistar i Sogn og Fjordane

Ingen fylke i landet hadde så få medlemmer av Quislings Nasjonal Samling som Sogn og Fjordane. Berre 396 fjordingar og sogningar var medlemmer i NS under 2. verdskrig, og mange av desse var innflyttarar og unge jenter som hadde kontakt med tyskarane. Fleire kystkommunar var så godt som frie for NS-folk.

Den heimekjære amtmannen

I 1763 vart Joachim de Knagenhjelm utnemnd til den første amtmannen i Sogn og Fjordane. Det første han gjorde, var å flytte heim til mor på Kaupanger hovedgård. Men berre åtte år seinare vart Knagenhjelm nærmast tvangsflytta til Nord-Noreg. Kvifor?
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no