SkilleToppknapp Rovdyr Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Ulukker Fylkesleksikon 115pSkilleToppknapp Lyd og Video Fylkesleksikon 115pskille_slutt
Sogn & Fjordane Fylkesleksikon 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Sogn og Fjordane > Fylkesleksikon
SPONSORAR
Sogn og Fjordane fylkeskommune
Sparebanken Sogn og Fjordane
NRK.no
Leksikonredaktør:

Nettansvarleg:

Distriktsredaktør:

Copyright:
NRK Sogn og Fjordane

 

Vik kommune

(Kart: Steinar Lote, NRK og Statens Kartverk ©)
(Kart: Steinar Lote, NRK og Statens Kartverk ©)
Produkt frå Vik ser du ikring deg kvar einaste dag. Det meste av norsk vegsikringsutstyr vert produsert ved hjørnesteinverksemda Vik Verk. I Fresvik produserer suksessverksemda Fresvik Produkt kjølerom, og i Framfjorden starta talkummølla å male kalkstein i 1908.

Publisert 27.08.2001 11:23. Oppdatert 10.12.2003 12:27.
FAKTA: Vik
 • Areal: 828 km²
 • Høgste fjell: Brekulen på Fresvikbreen 1.648 m.o.h. På det tredje høgste fjellet i Vik, Ramberatinden 1.623 m.o.h., vart det i 1859 sett opp ein varde som målepunkt for teikning av kart i Sogn.
 • Folketal: 2.833
 • Tettstader: Vikøyri, kommunesenter
 • Ordførar: Marta Finden Halset, Ap
 • MENY:

  Aviser og media i Vik
  Industri og næring i Vik
  Kjende personar i Vik
  Kyrkjer i Vik
  Samferdsle i Vik
  Skular i Vik
  Verd å sjå i Vik

  Historia i Vik
  Kommunehistoria i Vik
  Krigshistoria i Vik

  Lyd frå Vik
  Video frå Vik

  Sjå også:

  I Vik ligg tre kyrkjer berre eit steinkast frå kvarandre: Steinkyrkja på Hove og Hopperstad stavkyrkje er frå mellomalderen, og på Vangsnes kneisar sagakongen Fridtjof den frøkne 22,5 meter høg på sokkelen.

  Les også om storfolket på Fresvik-godset, om dei søkkrike prestane Ivar Leganger og Anders Daae, eksersisen på Viksmoen og sosietetslivet som utfalda seg i militærtida, og om brannkatastrofane på Vikøyri i 1838 og 1922.

  BILETE FRÅ VIK 
  Vik (flyfoto)
  Vik
  SE OGSÅ

  Finn fram i Fylkesleksikonet!
  Vel ein kommune:
  Tilbake til framsida av fylkesleksikonet
  Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
  SØK I LEKSIKONET
  Personar Kongevitjingar MEdia Samferdsle Laksefisket Næring Alfabetisk oversyn:
  ABCDEFGHIJKLMNO
  PQRSTUVWXYZÆØÅ
  Informasjon
   
  SØK I FYLKESLEKSIKONET
  Informasjon
  ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÆØÅ
  Attraksjonar Historie Helsestell Skule Kriminalsoge Kyrkjer
  Personar Kongevitjingar Media Samferdsle Laksefisket Næring

  Harald Hårfagre var sogning

  Den første kongen i Noreg, Harald Hårfagre, var sogning. Han vaks opp på Husabø på Leikanger, der mora kom frå. Les meir om kong Harald Hårfagre og landsamlinga og om slekta hans i Sogn.

  Slaget i Sildagapet i 1810

  Den 23. juli 1810 gjekk to engelske krigsskip til åtak på ei lita, norsk flåteavdeling ved øya Silda sør for Stad og tok det norske mannskapet til fange. Dagen før hadde engelskmennene herja i Ervik-bygda på Stad. Kvifor gjekk den mektige engelske marinen til åtak på skrøpelege, norske kanonjollar i Ytre Nordfjord?

  Då fiskedampskipa stakk til havs

  Då den første dampdrivne fiskebåten, ”Activ”, gjekk ut frå Ålesund i 1885, innvarsla det ein ny epoke for norske fiskeri: Havfisket. Dei store skipa gjorde det mogeleg å utnytte fiskeressurane langt til havs. Kring 1910 hadde Sogn og Fjordane 20 slike store fiskedampskip. Fleire av dei vart brukte i aktivt fiske heilt fram på 1960-talet.

  Nydyrkingskommunen Jølster

  Frå 1920-talet og fram til like etter krigen fekk Sogn og Fjordane i alt 623 nye gardsbruk. Selskapet Ny Jord spela ein aktiv rolle i nydyrkingsarbeidet i mellomkrigskrigtida, og særleg merka Jølster seg ut som den store nydyrkingskommunen med 57 nye bruk.

  Ei mellomalderkyrkje langt til havs

  I mellomalderen låg det ei kyrkje på Utvær. Utvær ligg åtte km vestanfor dei andre øyane i Solund, og er det vestlegaste punktet i Noreg som har vore busett. Kvifor vart det bygd eit gudshus bokstaveleg tala midt ute i havet?

  Sjalu tenestejente drap gardkona

  Sjalusi er diverre eit klassisk drapsmotiv. Slik var det også for tenestejenta Sigrid i Vetlefjorden ein gong på 1600-talet då ho la sin elsk på husbonden på garden. Men for å kapre han måtte ho få kona av vegen, og til det trengde ho hjelp.

  Få nazistar i Sogn og Fjordane

  Ingen fylke i landet hadde så få medlemmer av Quislings Nasjonal Samling som Sogn og Fjordane. Berre 396 fjordingar og sogningar var medlemmer i NS under 2. verdskrig, og mange av desse var innflyttarar og unge jenter som hadde kontakt med tyskarane. Fleire kystkommunar var så godt som frie for NS-folk.

  Den heimekjære amtmannen

  I 1763 vart Joachim de Knagenhjelm utnemnd til den første amtmannen i Sogn og Fjordane. Det første han gjorde, var å flytte heim til mor på Kaupanger hovedgård. Men berre åtte år seinare vart Knagenhjelm nærmast tvangsflytta til Nord-Noreg. Kvifor?
  Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no