skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Nytt forsøk for borgerlig byråd

Høyre vil ha med seg Fremskrittspartiet og Kristelig Folkeparti i et nytt byråd i Oslo.

Publisert 29.09.2003 07:48. Oppdatert 29.09.2003 10:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Bjørn Myklebust og Charlotte Sætre

De borgerlige partiene har flertall, men Venstre nekter å sitte i byråd med Frp. Derfor vil Høyre mandag invitere Frp og KrF til byrådssamarbeid, selv om KrF er skeptisk til å styre byen sammen med Frp.

Erling Lae (H) leter etter samarbeidspartnere. Foto: Scanpix.
– Ja, jeg ser det i pressen, men politikkens innhold må jo her være det avgjørende slik at det sittende byråds politiske fundament skal fortsatt gjelde, sier sittende byrådsleder Erling Lae fra Høyre.

– Denne samarbeidsmodellen har vi hatt før, så den er ikke ny, understreker han.

Kamp om makten

Fra kontoret sitt i rådhuset sitter Erling Lae og kjemper for å beholde makten i Oslo.

De fire borgerlige partiene Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet fikk flertall i bystyret etter valget og Frp står hardt på at partiet nå skal inn i byrådet.

Venstre nekter

Venstre har sagt klart nei til å samarbeide med Frp i byrådet, og Erling Lae innrømmer at han ikke har fått mange positive signaler fra KrF.

– Nei, så langt har jeg ikke fått det, men vi har jo ennå ikke knadd dette alternativet skikkelig. En forutsetning for en slik avtale er at vi får en politisk avtale med Venstre om at de kan støtte et slikt byråd, og etter hvert eventuelt komme inn i det, sier Lae.

– Er du ikke redd for å skremme KrF og Venstre over i armene på Rune Gerhardsen og Arbeiderpartiet?

– Jeg ønsker avgjort ikke at de to partiene skal føle større felleskap med Arbeiderpartiet enn de borgerlige partiene og det er det heller ingen grunn til. Jeg har ingen intensjon om å skifte politisk kurs i forhold til den kursen det sittende byrådet har ført, sier Erling Lae.


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no