skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Alt ved det gamle

Valget er over, og alt ble ved det gamle. Vår fredagskåsør Truls Martinsen undres hvordan skjenkeringen i Oslo vil bevege seg de neste fire år.

Publisert 19.09.2003 15:04.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
  • Kåseri  – Rusbrus er livsfarlig, farligst er det for politikere som ikke drikker den slags, sier Truls Martinsen.
Hjelp | Mer lyd og video
Av Truls Martinsen

Endelig ble vi ferdig med valget, og alt er som før. De gamle gutta og jentene er på plass i de fleste rådhus.

I Oslo kan man glede seg over fire nye år med politikere som ynder å spille på skjenkeringer som om byens gater er et trekkspill.

Undres hvor de blir mulig å få kjøpt en kjeft øl neste sommer?

Kåsør Truls Martinsen mener det er på tide å tenke på noe annet enn valg, vintern for eksempel. Foto: NRK.
Kjelsåstrikken ser vi neppe igjen i levende live. Enda flere trikkelinjer står sikkert for fall når politikerne har fått satt seg godt til rette, og om fire år er trikkene glemt. Bare mytene vil overleve, men de er til gjengjeld sterke.

Høyre viste en vaklende holdning til trikken, og det straffet seg. Partier som ikke verner trikken blir aldri størst i byen. Og vinteren vil komme med ny krangel om hvem som skal måke fortau og gater fri for snø. Og nok en gang blir det vel ropt på politi for å få bøtelagt synderne, uten at det hjelper.

Slik har det vært, og slik vil det bli. Vi har valgt det sjøl. Vi gjorde det med åpne øyne for en snau uke siden.

Puslete

Så kan vi bare undres om eiendomsskatten vil overleve til neste valgkamp. Merkelig nok overlevde den årets fire uker lange langhalm, selv vest i byen hvor eiendommene er mest verd på markedet og i ligningsprotokollen. Men det var nå puslede greier, da, det SV og Arbeiderpartiet slo til med.

Det var visst ikke mer i skatt enn det sosialistmiljøet på Frøen og sekstiåtterne langs Røa-banen kunne tåle som avlat for sitt gode liv og bevare litt av glansen og gløden fra en rødere fortid.

De tåler nok en ny runde med eiendomsskatt. Men det er vel ikke nødvendig å begynne å mase om det allerede nå. Når et nytt valg nærmer seg er det bare å snu bunken av saker og argumenter fra forrige gang, og så veit vi hva som kommer.

Venstresidas krav om mer skatt blir satt opp mot Høyres lavpris-løfter. Mer igjen for penga lyder bra, men mer av hva? Det får vi kanskje høre neste gang. Høyre fikk i hvert fall ikke mye igjen for penga i dette valget.

Livsfarlig

En ting har denne valgkampen lært oss. Rusbrus er livsfarlig, farligst for politikere som ikke drikker den slags, som bare vil jage den opp på øverste hylle på Polet.

De gikk på trynet så det suste. Nå, etter valget, omtaler de kampen mot ungdomsfylla bare som en valgtaktisk blunder. Hva er de egentlig, idealistiske avholdsfolk eller beregnende taktikere på evig velgerjakt? Vi undres hva eller hvem som skal skremmes inn på Polet ved neste valg. Har de lært av årets feilberegning?

Strømpriser eller rusbrus

Og mens valgtaktikerne tenker på sitt, kan jo vi andre minne hverandre om at bekjemperne av det fargerike sølet på flasker fortsatt har statsråden for strømprisene. Nå, som vinteren nærmer seg, er det ikke litt viktig å tenke på å hindre at folk nok en gang kan fryse i hjel fordi de ikke har råd til å skru på varmeovnene?

Det kan man gjøre noe med. Ungdomsfylla klarer man ikke å gjøre noe særlig med, enten rusbrusen står i hyllene på Polet, blant babybleiene og lego-brikkene på supern, eller om innholdet i flaskene er lyseblått eller rosa. Vinteren blir kald. Det er på tide å tenke på noe annet.

God helg !


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no