skilleHvem spilte?skilleGått glipp av noenyskilleDisse gir deg østlandsendingenskille_slutt
valg 2003 oslo og akershus 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østlandssendingen > Valg 2003 Oslo og Akershus
Valg 2003
Alt om valg 2003.
Alt om valget i ditt distrikt:
NYHETER I LYD OG BILDE
TIPS OSS >
Siste nytt frå distriktskontora i NRK NRK Finnmark NRK Troms NRK Nordland NRK Trøndelag NRK Møre og Romsdal NRK Hedmark og Oppland NRK Sogn og Fjordane NRK Hordaland NRK Rogaland NRK Sørlandet NRK Østlandssendingen NRK Østfold NRK Buskerud, Telemark og Vestfold Siste nytt frå distriktskontora i NRK Siste nytt frå distriktskontora i NRK
 

Avviser valgrot i Oslo

Problemer med datautskriftene var årsaken til at sju bystyrekandidater i Oslo falt ut fra det endelige valgresultatet som ble presentert onsdag.

Publisert 18.09.2003 13:01. Oppdatert 18.09.2003 13:18.
SE OGSÅ:
Av Charlotte Sætre

Utskriftproblemet, som endelig ble oppdaget sent torsdag formiddag, førte til at kandidaten som lå nederst på en side falt ut av utskriften i stedet for å bli overført til neste side.

Får ingen konsekvenser

Feilen er nå rettet opp, og får ingen konsekvenser for valgresultatet, slik valgstyret fryktet.

– Dette var et rent teknisk problem. Stemmene som ikke kom med på utskriften har vært med elektronisk i valgoppgjøret hele tida, sier Asbjørn Ausland.

Onsdag kveld var det usikkert om personstemmene som var sporløst forsvunnet kunne føre til det ble endringer i hvilke personer som hadde fått fast plass eller varaplass i bystyret.

Feil etter feil

Valgsekretariatet i Oslo har hatt hendene fulle med feilsøking etter at folk hadde gjort sin borgerplikt mandag og sluppet stemmen sin i stemmeurnene.

Først sviktet tellesystemet valgnatten og det kom ikke skikkelig i gang igjen før tirsdag klokken 18. Valgthrilleren med det hårfine oppgjøret mellom høyre- og venstreblokka ble strukket helt til onsdag.

Datatrøbbel har både forsinket valgresultatet og skapt forvirring i Oslo. Il. Foto.
Deretter oppsto feilen i utskriften fra det endelige valgresultatet, der sju representanter falt ut.

I tillegg har flere valgkretser blitt kritisert for ikke å stenge dørene til valglokalet klokka 20.00 mandag, og dermed la folk få stemme på overtid.

Full kontroll

Valgsekretariatet avviser kategorisk at det har vært kaotiske tilstander i Oslo-valget.

– Vi har hatt noen uheldige tekniske problemer, men det er ikke snakk om rot i valget, sier Asbjørn Ausland.

– Verken problemene med tellemaskinen eller utskriftsproblemet har fått, eller får, noen konsekvenser for selve valgresultatet, understreker Ausland.

Om kritikken av valgkretsene som slapp inn folk i valglokalet etter klokken 20.00 valgdagen, sier Asbjørn Ausland at det var helt riktig å slippe inn folk som stod i kø utenfor valglokalet før klokken 20.00.


Start fleskespillet Start valgtesten Ta valgskolen
Det store valgfleskspillet
 

Nytt firma leverer valgdata

I år skal valgresultatene leveres av firmaet ErgoEphorma. For første gang skal ikke IBM stå for leveringen. Det knytter seg stor spenning til omleggingen.
LES OM VALGET I DIN KOMMUNE
Eidsvoll Hurdal Nes Aurskog-Høland Fet Sørum Ullensaker Nannestad Gjerdrum Skedsmo Nittedal Lørenskog Rælingen Enebakk Ski Ås Vestby Frogn Nesodden Oppegård Bærum Asker Oslo

Valgkamp à la Kalvø

Det mest populære innslaget i NRKs siste folkemøte var uten tvil valg-oppsummeringen til Are Kalvø og Espen Beranek Holm.

VÅRT PARTI

Østlandssendingen følger Vårt Parti. Vi er med det lokale småpartiet og partileder Kjekkas Pedersen gjennom en krevende valgkamp.

Spill valgfleskspillet

Bli med kokken Tor ut på leting etter valgflesk. Ikke la deg snakke rundt av Carl I. & Co!

Slik gikk det i Nittedal

Nittedal holdt valg lenge før alle andre og slapp unna rikspolitikerne. Det endte med lav valgdeltagelse, der over halvparten satt hjemme. Senterpartiet ble vinner, mens Høyre gikk sterkt tilbake.

Endret valglov

Kommune- og fylkestingsvalget skal holdes mandag 15. september. Foran valget er det også gjort en rekke forandringer i Valgloven.

Skolevalget

Årets skolevalg skal holdes 3. og 4. september. Alle de videregående skolene i landet er invitert til å delta, og noen skal stemme via Internett.

Hva kan du gjøre med listen?

På hver enkelt partiliste til kommunevalget er det ført opp navnene på de kandidatene det enkelte parti har nominert. Det er ikke lenger nødvendig med så mange navn som før. Det gjør det lettere for små partier å stille liste.

Valghistorien

Visste du at kommunalt selvstyre er 166 år gammelt? At Utsira kommune hadde Norges første kvinnelige ordfører? Eller at direkte valg til fylkestingene ble gjennomført første gang i 1975?

Valgdeltakelsen

Deltakelsen er gjerne lavere ved kommune- og fylkestingsvalget enn ved stortingsvalget, og den er tradisjonelt lavere ved fylkestingsvalget enn ved kommunevalget.
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no