skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 Østfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Valg 2005 Østfold Sist oppdatert 18:11
 

Flere brukte stemmeretten

Programleder Hans Jørgen Olsen (t.h) og valgkommentator Kjell Bjørndal i studio.
Programleder Hans Jørgen Olsen (t.h) og valgkommentator Kjell Bjørndal i studio.
En av fire østfoldinger valgte sitte hjemme, men likevel var det flere som tok turen til valgurnene i år, enn ved forrige stortingsvalg.

Publisert 13.09.2005 01:24.
SE OGSÅ:
Av Helene Hillestad Irving

BILDER: Valgnatt-thrilleren

75 prosent av østfoldingene som kunne stemme, stemte. Ved stortingsvalget i 2001, var det 73 prosent av velgerne som stemte.

To prosentpoeng kan kanskje synes lite, men det betyr at rundt 3000 flere østfoldinger stemte i år.

En bra økning

- Det er en bra økning. Når vi har hatt en reduksjon ved hvert eneste valg, så er dette en økning et pluss for demokratiet, sier NRK Østfold valgkommentator Kjell Bjørndal.

Han tror at folk valgte å bruke stemmeretten fordi de ble engsjerte av valgkampen.

- Valgkampen ble skissert av TV i stor grad. Sakene var og problemstillingene var de samme som gikk igjen, det var enkle spørsmål med enkle svar, noe som gav folk en følelse av at det var mer som stod på spill enn det som kanskje var realiteten. Folk ble engasjerte og folte at det var noe som stod på spill. Derfor gikk folk av huse i større grad enn tidligere, sier han.

- Kan ikke bli så mye høyere

Bjørndal tror ikke det er noe mål i seg selv å oppnå 100 prosents valgdeltakelse.

- Jeg tror at det kommer til å bli vanskelig å få økt valgoppsluttingen over 75 prosent. Det er høyt i europeisk sammenheng, og klarer man holde det, så bør man være fornøyd, sier Bjørndal.

Etter 12 år som valgkommentator, synes Bjørndal det var gøy å få avsluttet med det han kaller det mest spennende valget han har vært med på.

- Dette er det valget som har vært mest overraskende. Her var det store utslag i forhold til hva man kunne beregne seg fram til på forhånd.

LENKER

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

KrF og SV reddet plassene på tinget

Foto: Morten Røkeberg, NRK
Den endelige opptellingen etter stortingsvalget viser at både Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), og May Hansen (SV) får jobbe på Stortinget de neste fire årene.

Spenning om Østfoldbenken

Ap ligger nå an til å få tre stortingsrepresentanter, og ikke fire som det lå an til i morgentimene. Det betyr at ungdomskandidaten, Thor-Erik Forsberg, akkurat nå ikke er valgt inn.

Tror de stemte Frp i protest

Høyre, SV og Kristelig Folkeparti ble taperne i Østfold ved stortingsvalget. Høyre har bare fått inn Martin Engeset, mens Ingjerd Schou må forlate Stortinget.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Slik døde Karl XII

Svenskenes krigerkonge Karl XII er igjen i fokus. I høst har en svensk amatørhistoriker utgitt en bok om kongens død. Moderne rettsmedisin er tatt i bruk for å forklare hvordan Karl XII døde.
  [Kultur NRK Østfold]

Kommentar: Valgsirkus, fjas og fanteri

(Foto: Scanpix) Når det gjelder rikspolitikernes opptredener i Østfold er distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i tvil om alle vet hvor de er, og hva de sier.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no