skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 Østfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Valg 2005 Østfold Sist oppdatert 18:11
 

Kommentar: Valgsirkus, fjas og fanteri

(Foto: Scanpix)
(Foto: Scanpix)
Når det gjelder rikspolitikernes opptredener i Østfold er distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i tvil om alle vet hvor de er, og hva de sier.

Publisert 09.09.2005 08:39. Oppdatert 09.09.2005 10:14.
SE OGSÅ:
ALT OM:
Av Ulf Morten Davidsen

Ulf Morten Davidsens blogg



Mandag skal vi legge riktig stemmeseddel i valgurna. Men i dag, bare timer før valglokalene åpner søndag, er mange fortsatt i tvil om hvem de skal stemme på, og som vanlig i denne fasen av valgkampen får mediene skylda.

Har med seg sirkusteltet

Riksvalgkampen har blitt et sirkus hvor politikken er kommet i bakgrunnen for fjas og fanteri, er påstandene fra både statsvitere og velgere.

Ingen er i tvil om fakta, at sirkusaspektet skygger for innholdet. Og for oss som daglig de siste fire ukene har jobbet med valget, er det liten tvil om at de aller fleste politikerkjendisene lar brødet ligge igjen hjemme i skuffen, og det eneste de har med seg når de besøker fylket er sirkusteltet.

Vi har i denne valgkampen forsøkt å favne bredt, og begynte allerede i februar med presentasjoner med politikerne som vil på Østfoldbenken. Vi har lagt vekt på saker som har betydning for østfoldingene, og latt lytterne stille sine viktige spørsmål direkte til stortingskandidatene.

Svarene har avslørt at mange har tatt på seg statsmannshatten forlengst og vil se det meste i sammenheng, mens noen fortsatt husker hvor de kommer fra.

Felles for alle våre lokale stortingskandidater er i alle fall at de har greie på fylket de snakker om, og sakene som er viktige for oss som lever her.

Da er det verre med sirkusartistene fra regjerings- og stortingskontorene, de som er like mye kjendiser som politikere. Hver eneste dag har vi blitt bombardert med tilbud om rikspolitikere som gjerne vil ha sendetid hos oss.

De aner ikke hvor de er

Selgerne er partiapparatene som likegodt kunne solgt støvsugere. Rikspolitikerne lever av rampelyset, og er livredde for å falle utenfor. Når toppkandidatene og partilederne dukker opp, har vi fokusert på hva de mener om viktige østfoldsaker. Og det vil være løgn å si at de har vært oppdaterte.

Hør bare på Kristin Halvorsen, som sikkert ikke ante hvorfor hun var her i Østfold onsdag denne uka.

«Det kommer jeg ikke til å si noe om. Fengsel? Nei, la de lokale svare på det, ikke spør meg om de lokale sakene»

Det er vanlig å forberede seg når man skal snakke for fremmede. Halvorsen visste kanskje ikke om hun var i Østfold eller i Hordaland, og hun er ikke alene.

De aller fleste rikskjendispolitikerne har kjørt på partisakene de selv har mest å tjene på. Vi har faktisk bare funnet en politiker denne valgkampen som tok med seg brødet og lot sirkuset ligge hjemme.

Dagfinn Høybråthen har både hørt om fylket han egentlig ville stille til valg i, og har også gjort seg opp meninger om viktige østfoldsaker.

Men østfoldsakene vinner selvsagt ikke valget. Det gjør trolig de som har gjort det best i manesjen. Om innsatsen holder til jobb hos Arnardo eller Merano er tvilsomt, men hvem vil vel jobbe på et omreisende sirkus når de kan få bedre betalt jobb på Løvebakken eller i regjeringskvartalet?

Spennende blir det! Og det er opp til deg om det blir et godt valg!

Godt valg og god helg!

LENKER
Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

KrF og SV reddet plassene på tinget

Foto: Morten Røkeberg, NRK
Den endelige opptellingen etter stortingsvalget viser at både Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), og May Hansen (SV) får jobbe på Stortinget de neste fire årene.

Spenning om Østfoldbenken

Ap ligger nå an til å få tre stortingsrepresentanter, og ikke fire som det lå an til i morgentimene. Det betyr at ungdomskandidaten, Thor-Erik Forsberg, akkurat nå ikke er valgt inn.

Tror de stemte Frp i protest

Høyre, SV og Kristelig Folkeparti ble taperne i Østfold ved stortingsvalget. Høyre har bare fått inn Martin Engeset, mens Ingjerd Schou må forlate Stortinget.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Slik døde Karl XII

Svenskenes krigerkonge Karl XII er igjen i fokus. I høst har en svensk amatørhistoriker utgitt en bok om kongens død. Moderne rettsmedisin er tatt i bruk for å forklare hvordan Karl XII døde.
  [Kultur NRK Østfold]

Kommentar: Valgsirkus, fjas og fanteri

(Foto: Scanpix) Når det gjelder rikspolitikernes opptredener i Østfold er distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i tvil om alle vet hvor de er, og hva de sier.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no