skilleBanner kroningsjubileet skille_slutt
Val 2005 Østfold 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Østfold > Valg 2005 Østfold Sist oppdatert 18:11
 

Fire kjemper om en plass

To store og to små partier kjemper om den niende og siste østfoldplassen på stortinget.

Publisert 27.06.2005 10:52. Oppdatert 09.09.2005 16:09.
Av Rainer Prang og Jon Gimmingsrud

Det blir knallhard kamp om den niende og siste plassen fra Østfold. De siste meningsmålingene tyder på at de åtte faste plassene fordeles på følgende måte:

Arbeiderpartiet 3 representanter, Fremskrittspartiet 2, Høyre 1, Kristelig Folkeparti 1 og SV 1.

Kamp til døra

Den niende plassen fra Østfold er et utjevningsmandat som regnes ut etter valgresultatet fra hele landet.

Kommer Venstre over sperregrensen på 4% oppslutning på landsbasis, vil partiet få forholdsvis mange utjevningsmandater. Senterpartiet kan også komme i samme posisjon.

Ingjerd Schou er klar for en ny periode på Stortinget. (Foto: Scanpix)
Begge disse partiene kan få utjevningsmandatet i Østfold. I tillegg vil Høyres andrekandidat og Arbeiderpartiets fjerdekandidat kunne være med i kampen.

Ny plass

I stortingsvalget i 2001 fikk Ap, H og Frp to representanter hver, mens KrF og SV fikk en plass hver.

Veteranene Odd Holten fra KrF og Øystein Hedstrøm fra Frp takker av etter mange år på stortinget. Det samme gjør Henrik Rød, også Frp, som ble valgt inn i 2001.

Kandidatene

Signe Øye fra Hobøl og Svein Roald Hansen fra Fredrikstad er Aps to første kandidater til høstens stortingsvalg. Nummer tre på listen er Irene Johansen fra Moss.

May Hansen fra Moss har allerede sittet en periode på Stortinget for SV og blir trolig gjenvalgt.

Venstres Rita Sletner fra Hærland i Indre Østfold kom ikke inn på Stortinget ved forrige valg, men listetoppen havnet som statssekretær hos justisminister Odd Einar Dørum i stedet. Nå er hun igjen klar som kandidat.

Frp fosser fram

Med Hedstrøm ute av Stortinget mister Østfold Frp en profilert representant. Ulf Leirstein fra Moss som står klar til å ta over stafettpinnen. Han er gruppeleder for Frp i Moss bystyre og i Østfold fylkesting, og medlem av partiets sentralstyre og landsstyre.

Jon Jæger Gåsevatn er Frps 2. kandidat fra Østfold til Stortinget kommende høst. Gåsvatn fra Sarpsborg er utdannet bio-ingeniør, og har lang fartstid fra sykehusvesenet.

Høyres Martin Engeset fra Sarpsborg har møtt som fast representant på Stortinget de siste fire årene. I to perioder før det var han vararepresentant. Engeset ønsker nå fire nye år, og slik blir det nok også.

På andreplass på Høyres liste står Ingjerd Schou, som i dag er stortingsrepresentant fra Østfold og bosatt i Spydeberg.

Line Henriette Holten Hjemdal topper KrFs liste i Østfold, en plass partiet kan miste etter 60 år. (Foto: NRK)
Hun har vært sosialminister i perioden 2001 - 2004, og kom da fra stillingen som direktør i Østfold Fylkeskommune, med hovedansvar for helseregion II (sør)/I (øst), nasjonal og internasjonal utvikling innen helse.

I Kristelig Folkeparti er det klart for generasjonsskifte. Odd Holten gir seg, men datteren hans Line Henriette Holten Hjemdal står klar til å ta over.

Siste saker:

 
VALG 2005 - SISTE SAKER
 
 

KrF og SV reddet plassene på tinget

Foto: Morten Røkeberg, NRK
Den endelige opptellingen etter stortingsvalget viser at både Line Henriette Holten Hjemdal (KrF), og May Hansen (SV) får jobbe på Stortinget de neste fire årene.

Spenning om Østfoldbenken

Ap ligger nå an til å få tre stortingsrepresentanter, og ikke fire som det lå an til i morgentimene. Det betyr at ungdomskandidaten, Thor-Erik Forsberg, akkurat nå ikke er valgt inn.

Tror de stemte Frp i protest

Høyre, SV og Kristelig Folkeparti ble taperne i Østfold ved stortingsvalget. Høyre har bare fått inn Martin Engeset, mens Ingjerd Schou må forlate Stortinget.

 
Valg 2005

Hovedside for Valg 05

Valgresultatene

Test din stemme

Sammenlign partiene

Spør partilederne!

Næringspolitisk utspørring

Geir Helljesens valgskole

Partihistorie

Valg-Sudoku

Helljesens vanskelige valg-quiz

Valgfleskspillet

På radio og TV

 

Slik døde Karl XII

Svenskenes krigerkonge Karl XII er igjen i fokus. I høst har en svensk amatørhistoriker utgitt en bok om kongens død. Moderne rettsmedisin er tatt i bruk for å forklare hvordan Karl XII døde.
  [Kultur NRK Østfold]

Kommentar: Valgsirkus, fjas og fanteri

(Foto: Scanpix) Når det gjelder rikspolitikernes opptredener i Østfold er distriktsredaktør Ulf Morten Davidsen i tvil om alle vet hvor de er, og hva de sier.
10 SISTE VALGSAKER
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no