skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Insekt på Ulla

Naturtelefonen får mange spørsmål om ukjente dyr, fuglar og insekt. Dette er observert på Ulla på Haramsøya.

Av Odd Sørås. Publisert 16.01.2006 12:50.
Insekt med raude venger

Frå Terje Ullahammer i Ålborg i Danmark har vi fått eit brev med spørsmål om eit insekt:

*********
I juli måned 2005 var vi på Ulla på Haramsøya, der min fars familie kommer fra. Det var en fin sommerdag, og vi gikk tur til Ulla fyr, som ligger på en liten holme med gangbro- forbindelse. Hele området ut mot fyret, og på selve holmen, er preget av veldig mange ville og flotte blomster om sommeren. Dette er en "barsk" vegetasjon som man ikke finner så mange andre steder enn akkurat på de mest værharde steder ut mot havet på Nordøyane.

Naturen på Ulla. Foto: Terje Ullahammer


Det som forbauset oss alle denne dagen, var et enormt antall store insekter som vi aldri har sett før, verken på Ulla eller andre steder. Men de var overalt, på holmen og ved fyret. De lignet på fluer, men var mye større. De hadde to par vinger på hver side. De underste vingene var helt røde, som en postkasse. De øverste vingene var gjennomsiktige, med et sort mønster. Med de knallrøde vingene og størrelsen var disse insektene veldig iøynefallende. De fløy litt langsomt omkring, og var på ingen måte sjenerende som mange andre insekter kan være.

Bloddropesvermar. Foto: Terje Ullahammer


Kva for eit insekt kunne dette vere?

Naturtelefonen gav svaret: Det er ein sommarfugl som heiter bloddropesvermar . Og den er det fleire som har sett i fjor sommar: Odny Langtinn frå Foldfjorden har sendt oss dette brevet:

Var ute på Ringholmen utenfor Krsund med båt i sommer og da så jeg også disse utrolig vakre "fluene", - nå har jeg altså fått vite navnet på dem,og jeg må si at de var et ubeskrivelig syn.De satt der tett i tett på lange strå og blomster, - helt rolige og var ikke til sjenanse for noen.Tok masse bilder av dem,og ingen jeg har vist disse til har sett slike før.Takk for et flott program som jeg hører på så ofte jeg har anledning.


LENKER
 
 
Siste saker:
Flere saker: ALT OM NATURTELEFONEN

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no