skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Johnnies Vigramør og andre godsaker

Somme seier morr, andre mør - godt er det i alle fall, og for mange blir det ikkje jul utan den lokale varianten av denne pølsa.


Av Odd Sørås. Publisert 24.11.2003 15:19.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:


Høyr om pølser og annan godmat i radioprogrammet frå 19/11. "Mat med Mindor" er på lufta kvar onsdag mellom 11.30 og 12.00

Svinemør

I dette programmet fortel pølsemakar Kenneth Dalen i Ålesund litt om korleis han lagar svinemør. Vi fekk også telefon frå Judith Hurlen Frøysa i Brattvåg, og slik lærde ho å lage svinemør av si mor:

Ho mel og blandar 2/3 svinekjøt og flesk og 1/3 kjøtdeig av okse. Tilset ei krydderblanding av salt, pepar og karve til ho er sikker på at det er nok. Slår i mjølk og knar i hop for hand. Steikjer ei prøvekake for å kjenne om det er passe salt - prøvekaka skal helst vere litt for salt. Så stappar ho det i tarmar. Ho let pølsene liggje kaldt eit par døgn i ei plastbalje med lokk før ho frys dei.

*****

Kari Steinsvik i Ålesund ringde og fortalde om ei oppskrift på Vigramør frå Sunnmøre Arbeideravis, som ikkje eksisterer lenger. Der hadde den faste matspaltisten Johnnie - som eigentleg heitte Georg Fredrik Sæther - for mange år sidan ei oppskrift som vi her gjev att ordrett:

Ekte Vigramør

4 kg svinekjøtt m/ flesk
3 ts salt
2 stk middels til stor løk i båter
4 kryddermål malt pepper
2 kryddermål malt allehånde
2 kryddermål malt nellik
2 kryddermål malt ingefær

Svinekjøtt fra bog, hals eller nakke eller edlere deler med en del flesk, men ikke mer enn en tredjedel, males på grov skive etter at du har skåret det i terninger eller strimler og saltet og krydret det. Males én gang og ikke mer enn to, og så rett i tarmene ved hjelp av pølsehorn. Mal løken med siste gang.

Ha litt salt på hendene når du trer tynne tarmer på hornet. Når kjøtt og flesk begynner å strømme inn i tarmen, holder du litt igjen på hornet slik at tarmene blir passelig stappet. Til slutt klemmer du sammen og binder for. Heng pølsa over et kosteskaft eller lignende, fremdeles med litt salt på fingrene. La den henge på et temperert sted et par dager slik at den setter seg. Nå kan du henge den på et kjølig sted eller fryse den ned.

Slik svinemør holder seg ukokt i fryseren i et helt år eller mer. Det skulle derfor ikke være grunn til å lage små porsjoner, da er det vanskeligere med fordelingen av krydder og løk, og det er jo samme arbeidet...

*****
...seier Johnnie, som legg til at det ikkje skal vere mjøl i Vigramør!

Kommentarar til Vigramør-oppskrifta

Kari Steinsvik, som har sendt oss det gamle avisutklippet, seier at ho skjer kjøtet i bitar og blandar med krydder og løk, mel det ein gong, tek vekk kniv og holskive i kverna og stappar det rett i tarmen. Dersom ein mel det to gonger, blir det litt for farseaktig, meiner ho.

Ho lurer elles på om ikkje saltmengda i denne oppskrifta er feil. Kanskje er 3 ts salt til 4 kg kjøt/flesk for lite? Vi har iallfall funne ei anna oppskrift på svinemør som seier 1 ts pr. kg. Andre oppskrifter opererer med ca. 1 ss pr. kg. Det har nok mykje å gjere med kor lenge pølsa skal henge, og vi diskuterer dette spørsmålet i programmet den 26/11.

*****
Vil du gjerne vite forholdet mellom vekt og volum og diverse mål når det gjeld ingrediensar i mat, kan denne nettsida vere til hjelp:

Matsiden.no

Har du forslag, tips eller spørsmål til radiokokk Mindor Klauset, kan du ringe vår automatiske telefonsvarar

811 50 520

eller sende oss nokre ord med e-post:

Skriv til "Mat med Mindor"

LENKER
Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no