skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Årets bacalao

Kåringa av årets bacalao er eit fast innslag i Klippfiskfestivalen i Kristiansund. Denne gongen gjekk prisane til Vegar Pedersen og Smia Fiskerestaurant & Catering.

Av Odd Sørås. Publisert 30.06.2003 13:43. Oppdatert 30.06.2003 14:41.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:











Milnbrygga i Kristiansund er hjartet i Klippfiskfestivalen. Her har det vore produsert klippfisk sidan 1749, sjølv om produksjonen i dag er liten og skjer i regi av Klippfiskmuséet, som held til i den gamle brygga.
Med desse lange og sterke bacalaotradisjonane skal det mykje til å imponere juryen. Derfor heng denne prisen for årets bacalao høgt.



Milnbrygga med Klippfiskmuseet











Jury og arrangørar må gjere raske vurderingar!




13 klippfiskrettar ventar på juryen


















Vegar Pedersen er 24 år gammal, interessert i mat, men ville ikkje bli kokk. I staden valde han å bli industriarbeidar. Han vann klassen for privatpersonar med
Vegar Pedersen

Familiebacalao

1 kg klippfisk
2 kilo potet
1/2 kg løk
1/2 boks tomatpuré
1/2 boks hermetisk paprika
1/2 boks hele tomater (sløyfes i en del av min familie!)
1/2 liter olivenolje
3-4 tørkede cayennepepper
3-4 fedd hvitløk (knust)

Fisken vannes ut i ett til to døgn ( etter tykkelse) og kuttes i biter. Løken kuttes i skiver. Poteten kuttes i ca. 1/2 cm tykke skiver. Paprikaen kuttes i tynne strimler og legges på toppen av gryten.

Bland olje, tomatpuré, kraften i paprikaboksen, hvitløken og pepperen og litt vann.

Legg løk, potet og fisk lagvis i tykkbunnet kasserolle og legg litt av oljeblandingen mellom lagene, resten på toppen. Settes på svak varme så det koker sakte opp. Kok i 3-4 timer.

Før servering drysses en tynn hinne med olibenolje over, da blir den blank og delikat. Kan pyntes med persille.

*****

Vinnar i klassen for storkjøkken blei i år Smia Fiskerestaurant & Catering AS. Ikkje uventa heiter vinnaroppskrifta deira

Smias bacalao

2 kg klippfisk av torsk (ben- og skinnfri)
1 1/2 kg løk (Kepa)
2 kg poteter
10 dl olivenolje
5 dl tomatpuré
1 boks tomater (ca. 400 g)
1 boks piementos (paprika ca. 400 g)
4 små spansk pepper
3 fedd hvitløk
200 g meierismør (usaltet)

Klippfisken skal vannes ut i 24 timer pr. cm tykkelse og skjæres i passe stykker. Poteter (helst Beate) og løk skjæres i skiver. Alle ingrediensene legges lagvis i en kjele og oljen tømmes over til slutt. La bacalaoen få et oppkok og la den deretter stå på svak varme og trekke i ca. 1 1/2 time med lokk. Rist i kjelen noen ganger (unngå å røre i kjelen).

God appetitt!

Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no