Bæra frå i fjor eller i forfjor må om to-tre månader vike plassen for årets avling. Men den gamle frosenbæra kan bli til mange delikatesser!
Gammal av årgang - ny og frisk i smaken
Kven har ikkje stått på hovudet i frysaren og henta opp frå dei store djup bær frå i fjor eller året før eller...uff ja. Men vi må snart ha plass til bæra vi skal plukke når det lid på sommaren, og korleis kan vi gjere gammalbæra frisk og spennande? I radioprogrammet "Mat med Mindor" 21. mai hadde Brit Halstensen frå Molde mange smakfulle forslag. Klikk på lydlenkja ovanfor og høyr på programmet!
*****
MAT MED MINDOR - i formiddagssendinga til NRK Møre og Romsdal i P1 kvar onsdag ca. klokka 11.40.
*****
Her er nokre andre oppskrifter på nydeleg gammalbær frå vår matmedarbeidar Mindor Klauset:
Bærscoulis/bærpurésaus
Kjør bær (alle typer blir bra) med litt sukker i en foodprossesor til en fin puré, sil og smak til med litt sitron.
Denne typen saus er framifrå til riskrem, ostekake, fromasjer, iskrem og andre kremdesserter som trenger en frisk saus.
Bær med vaniljekrem og filodeig
Frosne bær mister sprøheten de har som ferske. Dette kan kompenseres med å lage en dessert som inneholder noe crispy i tillegg til bærene:
Filodeig er noen veldig tynne deigplater som selges i asiabutikker. De brukes til vårruller på asiatiske restauranter.
Filodeigplatene strøs med melis og stekes gylne (ca 3 min i 190 C) . Legg dem lagvis på en tallerken med vaniljekrem og bær (f.eks. jordbær eller bringebær).
Bær gratinert med sabayonne
4 eggeplommer og 100 g melis piskes i en glassbolle eller rustfri stålbolle over vannbad (kasserolle med nesten kokende vann). Tilsett 1,5 dl hvitvin litt etter litt.
Piskes over varmen til en luftig krem. Legges over bær og gratineres fort under grillen i stekeovn eller med en skibrenner (propan).
*****
Asparges
I radioprogrammet vårt og på matsidene våre har vi snakka mye om rabarbra i det siste, for nå er det rabarbrasesong. Men vi må ikke glemme aspargesen, som er på sitt beste nå og i de nærmeste ukene!
Plukk den bunten i butikken som har den friskeste grønnfargen. Knekk av den nederste grove enden, ca. 3-4 cm. Skrell den nederste halvdelen med en potetskreller. Vær forsiktig med toppen! Kok aspargesen i vann med litt salt og smør til den er mør - ca 5-6 minutter, avhengig av tykkelsen. Den skal være gjennomkokt, men fortsatt sprø.
Serveres som en egen forrett med smørsaus og/eller litt rabarbrachutney*, eller som grønnsak til en hovedrett med fisk.
*Rabarbrachutney finner du oppskrift på ved å klikke på lenka til "Tante Olgas rabarbradessert" nedenfor.