skilleRadio på nettskilleLes om oss!skilleTopp promo Sportskille_slutt
Toppbanner Møre og Romsdal program 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Møre og Romsdal > Program NRK Møre og Romsdal Sist oppdatert 15:47
NRK Møre og Romsdal
6025 ÅLESUND
Tlf 70 11 52 00
Distriktsredaktør:
Vevredaktør:

 

Gamlebæra i frysaren

Bæra frå i fjor eller i forfjor må om to-tre månader vike plassen for årets avling. Men den gamle frosenbæra kan bli til mange delikatesser!

Publisert 23.05.2003 14:12. Oppdatert 23.05.2003 14:28.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:







Gammal av årgang - ny og frisk i smaken

Kven har ikkje stått på hovudet i frysaren og henta opp frå dei store djup bær frå i fjor eller året før eller...uff ja. Men vi må snart ha plass til bæra vi skal plukke når det lid på sommaren, og korleis kan vi gjere gammalbæra frisk og spennande? I radioprogrammet "Mat med Mindor" 21. mai hadde Brit Halstensen frå Molde mange smakfulle forslag. Klikk på lydlenkja ovanfor og høyr på programmet!
*****


MAT MED MINDOR - i formiddagssendinga til NRK Møre og Romsdal i P1 kvar onsdag ca. klokka 11.40.
*****


Her er nokre andre oppskrifter på nydeleg gammalbær frå vår matmedarbeidar Mindor Klauset:

Bærscoulis/bærpurésaus

Kjør bær (alle typer blir bra) med litt sukker i en foodprossesor til en fin puré, sil og smak til med litt sitron.
Denne typen saus er framifrå til riskrem, ostekake, fromasjer, iskrem og andre kremdesserter som trenger en frisk saus.

Bær med vaniljekrem og filodeig

Frosne bær mister sprøheten de har som ferske. Dette kan kompenseres med å lage en dessert som inneholder noe crispy i tillegg til bærene:

Filodeig er noen veldig tynne deigplater som selges i asiabutikker. De brukes til vårruller på asiatiske restauranter.
Filodeigplatene strøs med melis og stekes gylne (ca 3 min i 190 C) . Legg dem lagvis på en tallerken med vaniljekrem og bær (f.eks. jordbær eller bringebær).

Bær gratinert med sabayonne

4 eggeplommer og 100 g melis piskes i en glassbolle eller rustfri stålbolle over vannbad (kasserolle med nesten kokende vann). Tilsett 1,5 dl hvitvin litt etter litt.
Piskes over varmen til en luftig krem. Legges over bær og gratineres fort under grillen i stekeovn eller med en skibrenner (propan).
*****


Asparges

I radioprogrammet vårt og på matsidene våre har vi snakka mye om rabarbra i det siste, for nå er det rabarbrasesong. Men vi må ikke glemme aspargesen, som er på sitt beste nå og i de nærmeste ukene!

Plukk den bunten i butikken som har den friskeste grønnfargen. Knekk av den nederste grove enden, ca. 3-4 cm. Skrell den nederste halvdelen med en potetskreller. Vær forsiktig med toppen! Kok aspargesen i vann med litt salt og smør til den er mør - ca 5-6 minutter, avhengig av tykkelsen. Den skal være gjennomkokt, men fortsatt sprø.
Serveres som en egen forrett med smørsaus og/eller litt rabarbrachutney*, eller som grønnsak til en hovedrett med fisk.

*Rabarbrachutney finner du oppskrift på ved å klikke på lenka til "Tante Olgas rabarbradessert" nedenfor.



Bakgrunn: Matmannen Mindor (01.09.2003)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MAT

 
10 SISTE NYHEITER FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
5 SISTE SPORT FRÅ NRK MØRE OG ROMSDAL
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no