Jordbær med fløyte eller iskrem, eller kanskje raudgule molter med smak av villmark? Ein god dessert kan vere så mykje, og "Mat med Mindor" samlar no på dessertar!
Desserttradisjonar frå Møre og Romsdal
Har du ein yndlingsdessert som du gjerne unner andre å få smake? Send oppskrifta til Mat med Mindor! Særleg er vi interesserte i dessertar med lang tradisjon på våre kantar.
Skriv til Mat med Mindor!
Molter og matnyting
I radioprogrammet Mat med Mindor onsdag 30. april snakka Oddvar Grytli frå Kristiansund om det å nyte mat. Og sidan dessert var dagens tema, kom han spesielt inn på sin yndlingsdessert molter og korleis dei skal tillagast. Klikk på lenkja ovanfor og høyr programmet!
Kjøkkensjef Mindor Klauset byr på denne smaksfesten av ein dessert:
Tilslørte bondepiker
|
Tilslørte bondepiker. Foto: Tine kjøkken |
600 g syrlige epler
ca. 0,5 dl vann
3 ss sukker
4 dl tørt malt brød
0,75 dl sukker
½ ts kanel
3 ss smør
4 dl fløte
1 ts vaniljesukker
Eplene skrelles og kokes med vann og sukker på svak varme til de er møre. Avkjøl.
Stek brødet i smør, sukker og kanel på svak varme til det er gyllent. Avkjøl.
Pisk fløten til krem.
Eple, brødmel og krem legges lagvis i skål eller tallerken.
|
Mindor Klauset, kjøkkensjef på Radisson SAS, Ålesund |
Denne desserten kan varieres på mange måter:
· eplene kan byttes ut med pærer
· en varm variant med eplebåter stekt med kanel isteden for eplepuré
· koke sukker, litt vann, kanelstang og skrapet vaniljestang til en tynn sirup som smakes til med calvados (eplebrennevin).
· kremen kan smakes til med vaniljekrem.
Ta sjansen på å være kreativ!!
Kva kjem ordet dessert av?
Det latinske ordet SERVIRE betyr å sette fram mat. Det har igjen gitt opphav til det middelfranske ordet DESSERVIR - å ta av bordet, og dessert kjem av desservir. Altså den retten ein et like før bordet blir rydda.