skillegodt for ganen toppromoskillespråkspalten toppromoskilleSport topp promoskille_slutt
Toppbanner  Hordaland programmer 3_1
Her er du: NRK.no > Nyheter > Distrikt > NRK Hordaland > Programmer NRK Hordaland Sist oppdatert 11:45
NRK Hordaland Postboks 7777, 5020 BERGEN
Tel: 55275200
Fax: 55275299
Distriktsredaktør:
Nettredaktør:
Lokalkontor:
Hardanger:
55 27 59 92
Stord:
55 27 59 91

 

Vestlandsrevyen 10 år

11. november 1991 klokken 19:15 kom Vestlandsrevyen på luften for første gang, med Kari Amble som programleder. Hordaland og Sogn og Fjordane hadde fått sine egne tv-nyheter.

Publisert 02.11.2001 14:08. Oppdatert 30.09.2004 13:17.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
Av Asle Hella

Et mediehistorisk øyeblikk og en nyskaping - i det den første daglige regionale nyhetssending i NRK var et faktum. Et strategisk nakketak på konkurrenten TV2 som skulle starte med sendinger noen måneder seinere.

Førdes baby

Einar Førde
Det hadde vært mange skjær i sjøen før Einar Førdes kongstanke om regionale nyheter på TV kunne realiseres. Førde oppdaget snart at det var stor motstand mot regiontanken på Marienlyst, der alle mistenkte at prosjektet ville stjele av kaken som de mente de hadde førsteretten til.

Samtidig visste Førde at TV2 forberedte sitt programskjema, og med bakgrunn i erfaringer fra utlandet ville kanalen helt sikkert satse nettopp på et slikt konsept. Derfor måtte NRK være først ute for å blokkere for konkurrenten, mente strategen Einar Førde. Uten Førdes overhøring og til dels overkjøring av motstanderne, hadde «barnet» – «det uekte barnet avla i kjærleik», som han sa, vært dødfødt.

Oddbjørn Rosnes

Bare et forsøk

Vestlandsrevyen ble definert som et forsøksprosjekt. Dersom forsøket ble mislykket ville det bli lagt ned og det ville være uaktuelt med videre utbygging av regionale nyheter. Ble forsøket vellykket måtte motstanderne, først og fremst i Dagsrevyen og Faktaredaksjonen, gi seg.

- Tøvete prosjekt

I slutten av september 1991, vel en måned før nysatsingen skulle på luften, hadde NRK et stort ledermøte om strategier for framtiden. Dagsrevysjef Egil Sundar gikk på talerstolen og krevde at Einar Førde skulle stoppe sitt tøvete prosjekt med regionsendinger. Distriktsredaktørene Karl Kolstad (NRK Hordaland) og Magni Øvrebotten (NRK Sogn og Fjordane) tok kraftig til motmæle. I sin oppsummering ignorerte Einar Førde opptrinnet og slo fast at Vestlandsrevyen skulle starte sendingene sine i november som planlagt.

Vestlandsrevyens første programledere Arild Sondre Sekse og Kari Amble (arkiv)

«Alle» så på

Første uke så 300 000 hordalendinger på Vestlandsrevyen – flere fulgte Vestlandsrevyen enn Dagsrevyen.

Fjernsynsdirektør Andreas Skartveit gratulerte med «foruroligende» gode seertall. Vestlandsrevyen ble snart en del av hverdagen for seerne i Hordaland og Sogn og Fjordane. Og på ett-års-dagen presenterte Kringkastingssjefen den beste gaven en kunne tenke seg; et framlegg til styret om å etablere daglige regionsendinger i hele landet.

Nå har Vestlandsrevyen eksistert i 10 år, og sendingen har beholdt en sterk posisjon i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Vestlandsrevyen sendes fra kontrollrom 22 på Minde i Bergen


NYHETSBREV
Få nyhetene fra NRK Hordaland på e-post - helt gratis!:

LYD OG VIDEO
Lyd og Video Se og hør opptak av nyhetssendingene fra NRK Hordaland!
Mer
 
 
 
10 SISTE NRK HORDALAND
Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no