Hopp til innhold

Slår tilbake mot lakselus-kritikk

Oppdrettselskapet hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier hevder de har lite lus og kan ikke skjønne hvorfor de er anmeldt til politiet.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen

I LAKSELUS-TRØBBEL: Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens eget anlegg sliter med lakselus, og miljøvernerne vil at hun skal slakte ned fisken sin.

Foto: NRK

Oppdrettsselskapet SinkaBerg Hansen som driver oppdrett i Bindal i Nordland, og i Rørvik i Nord-Trøndelag, er anmeldt for ikke å håndtere lakselus på fisken på rett måte. I går gikk miljøvernerne ut og krevde at selskapet slakter ned fisken sin.

Det akter ikke ikke SinkaBerg-Hansen å gjøre.

– Har kontroll

– Vi mener vi har bra kontroll på lusesituasjonen i våre anlegg. Vi driver på med avlusing akkurat nå, og skal sørge for at fisken er lusefri til våren, sier eier og daglig leder Finn Sinkaberg i SinkaBerg Hansen.

Han sier det mindre lus i anleggene i år enn tidligere år og han skjønner ikke helt hvorfor miljøkriger Kurt Oddekalv har anmeldt selskapet.

– Nei, for å være ærlig skjønner vi ikke det. Vi kjenner bare til anmeldelsen gjennom media og har ikke fått noen henvendelse fra politiet, sier Sinkaberg.

Han setter liten pris på selskapet har fått så mye fokus i mediebildet, både i forhold til fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens habilitet og nå lakselus-saken.

Lakselus

Laks angrepet av lus.

Foto: Norges Jeger og Fiskerforbund

– Jeg liker det dårlig. Stort sett er medias fokus negativt. Det er få som tar kontakt med oss for å høre hva som egentlig ligger bak. Både vi og næringa som sådan har mye positivt å melde. Jeg filosoferer også over hvilke politikere vi får til slutt. Dersom det er slik at man jobber i næringa skal bety at du blir inhabil i alle saker som har med næringa å gjøre, da er vi på feil kurs. Det blir ikke mange som kan delta i politikken da, mener Sinkaberg.

Sinkaberg tror ikke det er tilfeldig at oppmerksomheten mot selskapet kom akkurat da en av eierne ble fiskeriminister.

– Nei, det kan jeg aldri tenke meg. Det er ikhvertfall ikke vår oppfatning, sier han.

– Overdreven interesse

Sinkaberg mener oppmerksomheten rundt lakselusa er overdreven.

– Ja. Vi har samarbeidet med Mattilsynet i denne saken, og har inndelt området vi driver oppdrett i soner hvor vi skal sette ut en type fisk i hver sone. Når fisken slaktes er sonen tømt og vi er kvitt eventuell resistent lus. Vi har også tatt i bruk mye metoder for å avluse fisken. Jeg føler vi har gjort flere tiltak for å bedre situasjonen, sier han.

For mye fisk

Laks skadd av lakselus

Laksen får store skader av lakselus.

Foto: John Øystein Berg, Foto: John Øystein Berg

Men det er ikke Mattilsynet helt enig i. Lakselussituasjonen i Norge er fortsatt alvorlig selv om lusetallene er på vei ned. Mattilsynet tror en av grunnene til den alvorlige situasjonen med lakselus, er at det produseres mye fisk for tida.

– Det står mye fisk i sjøen og da får vi også mye lus. I tillegg er lusa blitt mer resistent. Denne kombinasjonen er ikke god, sier tilsynsleder Knut Rønningen.

Mattilsynet mener oppdretterne tar situasjonen på alvor, og har sålangt kun pålagt ett anlegg i området å slakte fisk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.