Hopp til innhold

Kamp om hvalfangst igjen

Kampen om hvalfangsten er i gang igjen, denne gangen på Madeira, der den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC) er samlet til sitt årlige møte.

Hvalfangst i Vestfjorden

SPISER FISK: Når mannskapet på hvalbåten 'Jan Bjørn' åpner buken på vågehvalen, finner de mye fiske.

Foto: Kari Skeie / NRK

Møtet åpnet mandag formiddag med rapporten fra vitenskapskomiteen. Komiteen ledes av nordmannen Arne Bjørge, som er forskningssjef ved Havforskningsinstituttet. Mellom 220 og 230 forskere fra hele verden har deltatt i arbeidet.

Ifølge generalsekretær Jan Skjærvø i Norges Fiskarlag er hovedkonklusjonen i rapporten, som ble frigitt mandag, at hvalbestandene verden over er gode og solide for tiden.

Norsk hvalfangst

– Ikke minst gjelder det vågehvalen, som er viktig for den norske hvalfangsten sier Skjærvø til NTB. Skjærvø er med i den norske delegasjonen som er på møtet i International Whaling Commission (IWC) denne uka.

Les også: God kvalfangst i Lofoten

Av nasjonene som er med i IWC, er det bare Norge og Island som driver kommersiell hvalfangst. Norge reserverte seg mot moratoriet da det ble innført, og bestemmer selv sine kvoter. I tillegg tildeles det kvoter til urbefolkninger i enkelte områder av verden.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Norge har hele tiden vært åpne på dette området, og vi har på ingen måte en «dårlig stjerne» i IWC fordi vi driver kommersiell hvalfangst. Vårt syn er at det skal høstes i naturen ut fra bærekraft. Det gjelder alt liv i havet. Skulle vi begynne å frede artene som lå øverst i næringskjeden ville det føre galt av sted, sier Skjærvø.

NOAH på plass

På IWC-møtet er NOAH – for dyrs rettigheter og Dyrebeskyttelsen i Norge til stede som observatører. De viser til at Norge har bevilget seg en kvote på 885 vågehval i år, og at et stort antall av disse hvalene utsettes for enorm smerte og lidelse.

Les også: - Kvalslaktingen pågår for fullt

Rådgiver for sjøpattedyr i NOAH, Tanya Schumacher, mener at tiden er moden for å gjenoppta debatten rundt hvalfangst. Hun viser til en meningsmåling som konkluderer med at et flertall av det norske folk mener at Norge bør trappe ned kommersiell hvalfangst av dyrevelferdshensyn.
Den store saken på årets IWC-møte på Madeira blir trolig spørsmålet om IWCs framtid. IWC består av to fløyer. Den ene fløyen vil høste hval ut fra bærekraft, og den andre fløyen vil verne hvalen. I dag har verneinteressene flertall i IWC.

Les også: Norsk hvalfangsthistorie