Dette skjedde natt til 8. januar

** MeToo preget Golden Globe-utdelingen.
** Golden Globe ble festaften for gode kvinneroller.
** Sør-Korea vil diskutere familiegjenforening i Nord.

Morgenpakke 8. januar

Dette skjedde natt til 8. januar.

Foto: Frederic J. Brown/KIM JU-HYOUNG/MARIO ANZUONI / NTBScanpix, AFP/AP/REUTERS

MeToo preget Golden Globe-utdelingen.

På forhånd av den 75. Golden Globe-utdelingen var det ventet at Metoo-kampanjen skulle bli tatt opp. Forventningene ble innfridd på flere måter – både svarte kjoler og taler om seksuell trakassering preget prisutdelingen.

Programleder for Saturday Night Live, og vert for årets Golden Globe, Seth Meyers, sparket i gang søndagens prisutdeling med å spøke om alt fra #metoo-kampanjen til Harvey Weinstein, Kevin Spacey, Woody Allen og ikke minst Donald Trump.

Tarana Burke og Michelle Williams

Skuespiller Michelle Williams sammen med grunnleggeren av Metoo-kampanjen Tarana Burke.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Oprah Winfrey, som mottok hedersprisen Cecil B DeMille, som første svarte kvinne noensinne, fikk Hollywood-publikumet til å reise seg med sin sterke tale.

– I for lang tid har kvinner ikke blitt hørt eller trodd, dersom de har turt å snakke imot mektige menn. Men deres tid er over. Tiden er inne!, sa Oprah.

Golden Globe ble festaften for gode kvinneroller.

På vinnerpodiumet, var det som under Emmy-utdelingen i høst, The Handmaid’s Tale og Big Little Lies som dominerte da TV-serieprisene ble delt ut under den 75. Golden Globe-utdelingen.

De fikk også selskap av den sprudlende komiserien The Marvelous Mrs. Maisel, og sammen gjorde de tre seriene storeslem på TV-fronten.

Nicole Kidman

Nicole Kidman vant Beste kvinnelige skuespiller i en miniserie eller TV-film for rollen i Big Little Lies.

Foto: Mario Anzuoni / Reuters

Big Little Lies vant hele fire priser. I tillegg til prisen for beste miniserie, vant Nicole Kidman for beste kvinnelige hovedrolle, Laura Dern vant for beste kvinnelige birolle og svenske Alexander Skarsgård vant for beste mannlige birolle.

I likhet med Big Little Lies gjentok The Handmaid’s Tale den imponerende Emmy-bragden det var å vinne både for beste dramaserie og beste hovedrolle i en dramaserie.

Sør-Korea vil diskutere familiegjenforening i Nord.

Sør-Korea ønsker å ta opp temaet om familiegjenforening når landet møter til samtaler med Nord-Korea tirsdag.

For første gang på over to år setter utsendinger fra Nord- og Sør-Korea seg til forhandlingsbordet.

Samtalene skal i hovedsak dreie seg om en mulig nordkoreansk deltakelse under OL i Pyeongchang i februar. Men Sør-Koreas gjenforeningsminister Cho Myoung-gyon sier de ønsker å diskutere flere saker.

– Vi vil forberede oss på samtaler om familiegjenforening og muligheter for å redusere militære spenninger, sier Cho, ifølge Yonhap.

South Korea Koreas Tensions Mon Jae-in

NY PRESIDENT: Sør-Koreas president Moon Jae-in ble valgt til president i mai i fjor. Han er mer dialogvennlig enn forgjengeren.

Foto: Kim Ju-hyoung / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no