Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 8. desember

** Ekstremværet «Aina» herjer på Vestlandet.
** California-brann har ødelagt flere hundre hus.
** Republikaner trekker seg etter trakasseringsanklager.

Dette skjedde natt til 8. desember.

Dette skjedde natt til 8. desember.

Foto: NRK

Ekstremværet «Aina» herjer på Vestlandet.

På kysten av Rogaland og Hordaland er det vestlig full til sterk storm og kraftige vindkast på over 35 meter i sekundet tidlig fredag morgen.

Natt til fredag var det vestlig full storm med 25 sekundmeter i kastene utsatte steder sør for Sognefjorden. Det ventes vindkast på 35 til 40 sekundmeter inn over land.

Ekstremvarsel for Vestlandet sør for Stad.
Foto: Yr.no / NTB scanpix

Fra fredag morgen løyer vinden til nordvest liten til full storm og 25 sekundmeter. Det ventes også høye bølger inn mot kysten, anslått til 8 til 11 meters høyde.

Brannvesenet i Hordaland ba noe før klokka 3.30 natt til fredag om bistand til å lense to skøyter på cirka 50 fot i Tyrnevika på Sotra.

Halvannen time senere meldte brannvesenet at de ikke klarer å lense båtene grunnet ekstremt dårlig vær. Brannvesenet trekker på land på grunn av egen sikkerhet, melder mannskapet i Hordaland.

California-brann har ødelagt flere hundre hus.

Flere voldsomme skogbranner har tvunget over 230.000 mennesker på flukt fra sine hjem i Los Angeles-regionen i California. Én person er funnet omkommet til nå.

Ifølge en talsperson for brannvesenet i California skal minst 439 hus og bygninger være ødelagt etter brannens herjinger nord i Los Angeles, melder Ap.

Myndighetene har sendt ut en såkalt purpur-advarsel, noe som aldri har skjedd tidligere. varselet betyr at det er «ekstremt kritisk brann-vær». Det er den sterke og tørre fralandsvinden som gjør at brannene sprer seg i løpet av sekunder.

Republikaner trekker seg etter trakasseringsanklager.

Republikaneren Trent Franks annonserte sin avgang torsdag kveld amerikansk tid, etter at etter at etikkomiteen kunngjorde at de åpner en etterforskning mot republikaneren. Komiteen skal etterforske påstander om seksuell trakassering.

Politikeren sier at han aldri har opptrådt truende eller kommet med seksuelle tilnærmelser overfor kollegaer. I en uttalelse sier Franks at hendelsen som blir undersøkt handler om en diskusjon om surrogati.

Trent Franks
Foto: Cliff Owen / AP

Ifølge The New York Times, skal Franks ha spurt de to kvinnelige medarbeiderne om å være surrogat for han og kona.

Franks er den tredje politikeren i USA denne uken, som har trukket seg etter anklager om seksuell trakassering.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no