Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 25. mars

• Demokratene krever full rapport
• Militære leder valget i Thailand
• New Zealand-angrep skal granskes

Dette skjedde i natt – 25. mars 2019

Dette skjedde natt til mandag 25. mars 2019.

Foto: JIM BOURG/NICK PERRY/SAKCHAI LALIT / REUTERS/AP/

Demokratene krever full rapport

I Representantenes hus er Demokratenes leder Nancy Pelosi ikke fornøyd med sammendraget av Mueller-rapporten som hun har fått fra justisminister William Barr. Pelosi krever at den fulle rapporten på rundt 300 sider blir offentliggjort, ikke bare Barrs utdrag på fire sider.

President Donald Trump sier rapporten fra FBIs spesialetterforsker Robert Mueller er en full frifinnelse av ham. Han sier etterforskningen var «et ulovlig forsøk på å felle ham», og lover at saken vil få et etterspill.

Ifølge sammendraget skal det ikke ha kommet fram bevis for at noen i Trumps kampanjeteam bevisst konspirerte med Russland. Det er ikke klart hva rapporten sier om eventuelle forsøk på å hindre etterforskningen, som har ført til at i alt 34 personer er dømt eller siktet for lovbrudd.

Justisminister William Barrs signatur på sammendraget av Muellerrapporten

Justisminister William Barrs signatur på sammendraget av Mueller-rapporten

Foto: JIM BOURG / REUTERS

Militære leder valget i Thailand

Etter at 93 prosent av stemmene er talt opp, ligger militærjuntaen parti, Palang Pracharat, an til å bli det største partiet i søndagens valg. Det betyr at statsminister Prayuth Chan-ocha trolig kan beholde makten.

Det endelige resultatet er ventet å bli annonsert av valgkommisjonen mandag.

Ikke lenge etter at valglokalene stengte søndag, dukket det opp en rekke meldinger i sosiale medier med påstander om valgfusk. På sosiale medier ble valgkommisjonen anklaget for feil i tall og andre uregelmessigheter.

Valget i Thailand er det første siden militærkuppet i 2014.

Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha

Thailands statsminister Prayuth Chan-ocha ser ut til å beholde makten etter valget.

Foto: Sakchai Lalit / AP

New Zealand-angrep skal granskes

New Zealands statsminister Jacinda Ardern sier en offentlig kommisjon skal granske moskéangrepene der 50 mennesker ble drept i Christchurch for halvannen uke siden.

Kommisjonen skal se på hvordan angrepet var mulig, hvordan gjerningsmannen skaffet seg våpen, og den skal også se på politiets og etterretningens rolle.

Granskingen skal gjennomføres av en såkalt Royal Commission, som oppnevnes når de mest alvorlige sakene i samfunnet skal undersøkes.

Eksperter har antydet at myndighetene har sviktet ved å rette for mye oppmerksomhet mot jihadistisk terror og ikke følge med på voksende høyreekstremisme.

En 28 år gammel australsk mann er siktet for drap etter angrepet i Christchurch. Det er ventet at han vil bli fremstilt for retten igjen 5. april.

Jacinda Ardern

Statsminister Jacinda Ardern kunngjorde granskingen på en pressekonferanse i Wellington natt til mandag norsk tid.

Foto: Nick Perry / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no