Dette skjedde natt til 24. mai

**Unntakstilstand på Filippinene
**Storbritannia hever terrornivået
**Trump selger oljelager

Morgenpakke 24. mai

Unntakstilstand på Filippinene

Filippinenes president Rodrigo Duterte har erklært unntakstilstand sør i landet etter sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og militante som støtter IS. En talsmann for presidenten kunngjorde avgørelsen på en pressekonferanse i Moskva, der Duterte for tiden er på besøk. Unntakstilstanden omfatter hele Mindanao, en region sør i landet med 20 millioner innbyggere. Enheter fra IS okkuperer en provins, det er sammenstøt, og en militæroperasjon pågår fortsatt, i følge Duterte.

Les mer her: Duterte erklærer unntakstilstand sør på Filippinene - Filippinene - VG

Storbritannia hever terrornivået

Statsminister Theresa May har hevet trusselnivået i Storbritannia fra alvorlig til kritisk. Hun sa sent tirsdag kveld, at hun frykter at et nytt terrorangrep kan være nært forestående. - Derfor er soldater utplassert for å støtte politiet i landet, ved visse arangementer, som konserter og idrettsarrangementer. Mandag ble 22 mennesker drept i terroraksjonen ved Manchester Arena i Manchester.

Les mer her: Storbritannia hevar trusselnivået til høgste nivå

Trump selger oljelager

President Donald Trump ønsker å selge halvparten av USAs strategiske oljelager, i følge fjernsynskanalen CNN. Det vil gi høyere prisrisiko for forbrukerne, mener analytikere. USA har et strategisk oljelager på rundt 700 millioner fat, for å sikre seg mot plutselige økninger i oljeprisen, som følge av uforutsette hendelser. I følge et budsjettoverslag for 2018 vil salget skaffe regjeringen 16,6 milliarder dollar, eller 138 millioner kroner i løpet av de neste ti årene, og bidra til å balansere statsbudsjettet.

Les også: Trump administration looks to cut State budget by 32% - CNNPolitics.com

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no