Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 20. januar

• Nok en smittetopp i Norge
• Vil frigi Trump-dokumenter
• Bidens valgreform strandet i Senatet

Selvtest som viser positivt svar på koronavirus
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Nok en smittetopp i Norge

Det siste døgnet er det registrert 15.987 koronasmittede i Norge. Det er 4.162 flere enn samme dag i forrige uke. Dette er det høyeste antall registrerte smittede på ett døgn i Norge. Forrige døgnrekord var 19. januar 2022. Da ble det registrert 15.367 smittede.

I Oslo ble det registrert 3296 nye koronasmittede siste døgn.

De siste sju dagene er det i snitt registrert 11.774 koronasmittede per dag.

Tilsvarende snitt for sju dager siden lå på 7.356, så trenden er stigende.

Onsdag var 240 koronapasienter innlagt på sykehus. Det var to flere enn dagen før.

Vil frigi Trump-dokumenter

Høyesterett i USA har avvist tidligere president Donald Trumps anmodning om å blokkere nasjonalarkivet fra å overføre hans arkiverte presidentdokumenter i Det hvite hus, til komiteen som gransker stormingen av kongressen. Rettens kjennelse betyr at over 700 dokumenter kan bli overført til komiteen. Dokumentene skal blant annet inkludere aktivitetslogger, tidsplaner og notater som kan kaste lys over hva som foregikk da Trump-tilhengere stormet kongressen 6. januar, melder CNN.

Trump ønsket at ikke disse dokumentene ble frigitt.

Tusenvis av Trumps støttespillere tok seg inn i kongressbygningen 6. januar i fjor, i et forsøk på å stanse Kongressens formelle godkjenning av Joe Bidens seier i presidentvalget. Fem mennesker mistet livet og mange ble skadd.

USAs tidligere president Donald Trump

USAs tidligere president Donald Trump

Foto: JIM BOURG / Reuters

Bidens valgreform strandet i Senatet

Demokratene og president Joe Bidens valgreform, som velgerrettighetsgrupper mener er essensiell for å verne om USAs demokrati, har gått på grunn i Senatet. Det var, som ventet, ikke nok stemmer til å komme over terskelen på 60 for å holde avstemning om forslaget, kjent som filibuster-regelen, da Republikanerne er sterkt imot.

Demokratene foreslo blant annet å gjøre valgdagen til en føderal helligdag og sikre tilgangen til forhåndsstemming og poststemming. Biden sier at han er skuffet over at Senatet «ikke har stått opp for demokratiet».

USAs president Joe Biden 19. januar 2022

USAs president Joe Biden

Foto: CHIP SOMODEVILLA / AFP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no