Dette skjedde natt til 19. mars

•Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegg.
•Trump vil innføre dødsstraff for narkoselgere.
•Wallström mener Russland-valg er rigget.

Dette skjedde natt til 19. mars

Dette skjedde natt til 19. mars.

Foto: Scanpix/Hydro/AP

Funn av nye utslipp ved Hydro-anlegg.

Det er avdekket nye tilfeller av utslipp fra Hydros Alunorte-anlegg i Brasil. Hydro-sjefen legger seg flat og beklager overfor lokalbefolkningen.

Samtidig varsler selskapet at de utvider den uavhengige granskingen av saken og iverksetter internrevisjon.

– Vi har sluppet ut ubehandlet regn- og overflatevann i Paráelven. Det er fullstendig uakseptabelt og brudd på det Hydro står for. På vegne av selskapet, vil jeg si unnskyld til lokalbefolkningen, myndigheter og samfunnet, sier Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg i en pressemelding sendt ut natt til mandag.

Hydros Alunorte i Brasil

STORT ANLEGG: Det Hydro-eide selskapet Hydro Alunorte er det største aluminaraffineriet i verden. Anlegget nord i delstaten Pará i Brasil utvinner bauksitt fra gruvene, og gjør det om til alumina, som igjen blir til aluminium

Foto: Hydro / Paulo Santos/Interfoto

Alunorte er ifølge Hydro verdens største aluminaraffineri, med 2000 ansatte. Anlegget i regionen Barcarena i delstaten Pará, nord i Brasil, utvinner bauksitt fra gruvene i området og foredler det til alumina. Norsk Hydro eier 92.1 prosendt av Alunorte.

Trump vil innføre dødsstraff for narkoselgere.

Senere i dag vil Donald Trump rulle ut en ny plan for hvordan USA skal håndtere det han tidligere har kalt en opioid-epidemi, eller narko-krise. Det meldte Det hvite hus søndag kveld.

– Planen vil innebære strengere straffer for narkotikahandel, og dødsstraff for narkotikaselgere når det er hensiktsmessig i henhold til gjeldende lov, sa Andrew Bremberg, direktør for det Det hvite hus' interne råd til journalister søndag, skriver Reuters.

Donald Trump, Melania Trump

LEGGER FREM PLAN: Ifølge ABC News vil førstedame Melania Trump være med når den nye narkoplanen legges frem i New Hampshire. Førstedamen har tidligere vist stor interesse for narkotikaproblemene i USA.

Foto: Evan Vucci / AP

Bremberg gikk ikke videre inn på konkrete eksempler for forbrytelser der dødsstraff kunne være en aktuell straffreaksjon.

Sveriges utenriksminister mener valget i Russland er rigget.

Sveriges utenriksminister Margot Wallström mener valgresultatet i Russland er som forventet og rigget til president Vladimir Putins fordel.

Russlands president kunne søndag feire både økt oppslutning og høy valgdeltakelse. Putin hadde 75 prosent oppslutning etter at over 50 prosent av stemmesedlene var talt opp.

– Valgkampen i Russland har vært rigget til president Putins fordel med blant annet statlig kontroll over mediene og opposisjonelle som er hindret fra å være kandidater, sier Sveriges utenriksminister Margot Wallström i en uttalelse.

Margot Wallström
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no