NRK Meny
Normal

Dette skjedde natt til 18. januar

– Oljeformuen minker med to-tredeler
– Døren på gløtt for Uber
– Menneskesmuglere tjente opptil 53 milliarder

Dette skjedde i natt

Oljeformuen minker med to-tredeler

To tredeler av den beregnede oljeformuen kan forsvinne, dersom dagens lave oljepriser ikke tar seg opp igjen. Det viser anslag Dagens Næringsliv har laget. Med utgangspunkt i Finansdepartementets beregninger og at finansminister Siv Jensen i høst anslo verdien av olje som ikke er tatt opp til 4200 milliarder kroner, og at 3750 milliarder er statens, vil to tredeler av dette forsvinne dersom oljeprisen holder seg lav. Da vil oljeformuen utgjøre 2500 milliarder kroner.

Døren på gløtt for Uber

Oslo Taxi-sjef Bjørn Rebne ber om en revurdering av dagens taxilovverk, og setter døren på gløtt for den omstridte tjenesten Uber. En rekke Uber-biler er avskiltet i Oslo de siste månedene, men så langt finnes det ingen dom som slår fast at det appbaserte selskapet er ulovlig. Konsernsjefen i Oslo Taxi mener man må regulere ned taxinæringen og tilpasse lovverket til dagens teknologi, skriver Dagens Næringsliv. Dagens regelverk gjør det umulig å vinne på kvalitet, mener Rebne.

Les mer her: Døra på gløtt for Uber-tilpasning - NRK Nyheter

Menneskesmuglere tjente opptil 53 milliarder

Menneskesmuglere tjente mellom 26 og 53 milliarder kroner på å transportere mennesker til Europa i 2015 i følge politiorganisasjonen Europol. Smugling av mennesker har blitt en av de største inntektskildene for kriminelle, og det konkurrerer med narkotikakriminalitet, sier Europol-sjef Rob Wainwright til avisen The Independent on Sunday.

Kvinnelige flyktninger fra Syria og Irak mishandlet

Kvinnelige flyktninger fra Syria og Irak opplever å bli mishandlet og tvunget til å ha sex på vei gjennom Europa, viser en undersøkelse fra Amnesty International. Myndigheter og hjelpeorganisasjoner mislykkes i å gi beskyttelse til flyktningkvinner fra Irak og Syria, slår Amnesty fast. Organisasjonen har intervjuet 40 kvinner i Nord-Europa som har reist flyktningruten fra Tyrkia til Hellas og gjennom Balkan. Alle har opplevd fysisk mishandling og å bli utnyttet økonomisk i nesten alle landene de har reist igjennom.

Les mer her: Kvinnelige flyktninger mishandlet - NRK Nyheter

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no