Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 16. mai

- Trump skal ha delt hemmelig informasjon med Russland
- Partene i jordbruksoppgjøret gikk fra hverandre uten enighet
- Lyngbrannen i Nærøy i Nord-Trøndelag er under kontroll

Dette skjedde i natt 160517
Foto: AFP / Per-Helge Berg / NTB scanpix

– President Trump delte hemmelig info med Russland

USAs president Donald Trump skal ha delt hemmeligstemplet informasjon om ekstremistgruppa IS med Russland. Det var i et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og ambassadør Sergej Kisljak i Det hvite hus i forrige uke at Trump skal ha delt hemmeligstemplet informasjon om IS, ifølge Washington Post. Ifølge avisen skal informasjonen som Trump delte komme fra et så sensitivt hold at allierte ikke har mottatt denne informasjonen. Den skal komme fra en kilde som har tilgang til innsiden av IS' operasjoner, og ifølge kilder avisen har snakket med, delte Trump denne informasjonen uten tillatelse. Flere amerikanske embetsmenn reagerer og sier det er bekymringsfullt at Trump lekker informasjon som kan risikere at USA og deres allierte brenner broer til kilder på innsiden av ekstremistgruppa. Nestlederen i etterretningskomiteen i Representantenes hus, demokraten Adam Schiff kaller ryktene dypt forstyrrende.

Jordbruksoppgjøret fortsetter i løpet av formiddagen

Partene i jordbruksoppgjøret gikk fra hverandre like før midnatt uten å ha kommet til enighet. Det blir nye samtaler i dag. Situasjonen er fortsatt uavklart. Staten og bondeorganisasjonene hadde flere møter gjennom helgen, og søndag pågikk forhandlingene til over midnatt, uten å bli enige. Mandag formiddag og ettermiddag fortsatte møtene, men avstanden blir fremdeles beskrevet som stor. Det skiller 1 milliard kroner mellom statens tilbud og bøndenes krav. Bondeorganisasjonene krever at inntektsgapet til andre grupper tettes, og at oppgjøret gir et vesentlig løft for små og mellomstore bruk.

Lyngbrannen i Nord-Trøndelag er under kontroll

Rundt 70 personer jobber med å etterslukke lyngbrannen på Ottersøy i Nord-Trøndelag. Håpet er å kvele ulming i lyngen før vinden setter inn. På det meste deltok tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer i arbeidet med å slukke lyngbrannen i Nærøy i Nord-Trøndelag, og først sent mandag kveld meldte politiet at brannen var under kontroll. Det er ikke lenger fare for at folk og bebyggelse skal bli rammet, men arbeidet fortsetter. På det meste deltok tre brannhelikoptre og nærmere 100 personer i arbeidet med å slukke lyngbrannen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no