Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 16. juli

• Finland er klar for toppmøte – med protester og heiarop.
• Småbrukarlaget vil stanse all import av kjøtt.
• Advarer om at tørken kan skape såkornkrise.

Dette skjedde natt til 16. juli 2018

Dette skjedde natt til 16. juli 2018

Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO, AFP/NTB SCANPIX / KJELL HERNING, NRK / GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX

Finland er klar for toppmøte – med protester og heiarop

Søndag kveld kom president Donald Trump til Helsingfors, hvor han mandag skal møte sin russiske motpart. Trump ble møtt med både protester og heiarop da han kom til den finske hovedstaden.

Tidlig mandag morgen skal han spise frokost med Finlands president Sauli Niinistö før toppmøtet med Russlands president Vladimir Putin rundt klokken 12.15 norsk tid.

Demonstranter ønsker Trump velkommen til Finland

VELKOMMEN: Demonstranter fra begge leire kranset kjøreruten fra flyplassen til Helsingfors sentrum da den amerikanske presidenten kom til Finland i går kveld. Denne gjengen heiet på Trump, og ønsket ham velkommen.

Foto: ALESSANDRO RAMPAZZO / AFP

Småbrukarlaget vil stanse import av kjøtt

Furuberg mener fôrkrisen krever en nasjonal dugnad, og foreslår blant annet full stans i importen av kjøtt. Hun vil også reforhandle deler av jordbruksavtalen.

– Vi må kunne kalle dette en unntakssituasjon. Derfor bør vi stoppe å importere kjøtt en periode. Denne dugnaden bør både matkjedene og myndighetene som tar beslutninger om import være med på, sier Furuberg til Dagsavisen.

Merete Furuberg

ALVORLIG: Leder Merete Furuberg i Norsk Bonde- og Småbrukarlag mener fôrsituasjonen er så alvorlig at det kan bli aktuelt å reforhandle deler av jordbruksavtalen.

Foto: Kjell Herning / NRK

Mangel på såkorn: – Vi har ingenting å gå på når krisen oppstår

Beredskapslageret av såkorn er for lite, og i en krise er det ingen ting å gå på, advarer Norske Felleskjøp. Nå ber markedsregulatoren politikerne ta grep.

– Faren for at såkornavlingene blir kraftig redusert er betydelig. Da kan vi bli avhengige av import, men det er nesten bare Sverige og Finland som har såkorn som er egnet for norske forhold. Der er det også tørke, sier administrerende direktør i Norske Felleskjøp, Lars Fredrik Stuve, til Nationen.

Han mener at beredskapslageret er altfor lite.

Tørr jord på gård ved Kløfta i Akershus

KRITISK BEREDSKAP: I fjor førte vanskelige høstingsforhold til at mye av såkornet fikk ødelagt spireevnen. Bildet er fra et jorde på Kløfta i Akershus nå i juli.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no