Dette skjedde natt til 16. desember

Detaljer fra gisseldramaet i Australia er blitt kjent, renta i Russland er hevet dramatisk og Jagland har svart på Nobel-kritikken.

DETTE SKJEDDE I NATT 16.12.14
Foto: FOTO: JASON REED / REUTERS, VEGARD WIVESTAD GRØTT / NTB-SCANPIX, VASILY MAXIMOV / AFP

Trebarnsmor og kafébestyrer drept

Det var en trebarnsmor og kafébestyreren, i tillegg til gisseltakeren, som ble drept i Sydney i Australia i går. Ifølge nyhetsbyrået AAP ble kvinnen (38) drept mens hun beskyttet sin gravide venninne mot gisseltakeren da politiet stormet kafeen, mens bestyreren (34) prøvde å ta den avsagde hagla fra mannen.

– Gisseltaker var psykisk syk

BBC: Gisselaksjonen blir etterforsket

The Australian: Dette er ofrene

Dramatisk renteøkning i Russland

Renta i Russland er nå på 17 prosent, etter at den ble hevet med 6,5 prosentpoeng av den russiske sentralbanken i går. Målet med den dramatiske økningen er å unngå inflasjon. Verdien av rubelen har rast på grunn av sanksjoner fra vesten og fallende oljepris.

Les mer her

Jagland svarer Lundestad

Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, er uenig i Geir Lundestads kritikk. Direktøren ved Nobelinstituttet har sagt at verden kan få problemer med å forstå at komiteen er uavhengig om tidligere stats- og utenriksministre er med. Jagland har vært begge deler og svarer i Aftenposten i dag at politisk bakgrunn ikke er noe hinder.

Les mer her

Aftenposten: Les debattinnlegget

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no