Hopp til innhold

Dette skjedde natt til 13. desember

** Roy Moore tapte senatsvalget i Alabama.
** Kim sier han vil gjøre Nord-Korea til verdens største atommakt.

Roy Moore og Kim jung-Un

Dette skjedde natt til 13. desember.

Foto: AFP og Reuters

Roy Moore tapte senatsvalget i Alabama.

Da over 60 prosent av stemmene var talt opp natt til onsdag ledet republikaneren Roy Moore med 6 prosentpoeng over demokraten Doug Jones.

Men da 89 prosent av stemmene var talt opp så snudde det, og plutselig ledet demokraten Jones. Like før klokka 04.30 ble det klart – Doug Jones har vunnet senatsvalget i blodrøde Alabama.

Doug Jones

MOORES MOTKANDIDAT: Demokraten Doug Jones vant senatsvalget mot republikaneren Roy Moore i Alabama i natt.

Foto: Justin Sullivan / AFP

Dermed blir republikanernes flertall i Senatet redusert til 51–49. Det er første gang på 25 år at en demokrat har blitt valgt til senator i Alabama i det som kan karakteriseres som en valgthriller.

– Til slutt har hele dette løpet handlet om verdighet og respekt, sier Jones til valgvaken i Birmingham Alabama.

President Trump var rimelig diplomatisk på Twitter da han gratulerte Jones' med Alabama-seieren. Presidenten peker i tweeten på at stemmer på andre republikanske kandidater (såkalte write-ins) spilte en avgjørende rolle, og bidro til den demokratiske seieren.

Laster Twitter-innhold

Over 22.000 mennesker valgte dette alternativet.

Kim sier han vil gjøre Nord-Korea til verdens største atommakt.

Statlige nordkoreanske medier melder at Kim Jong-un i en tale til våpenutviklere røpet store ambisjoner for landets atomvåpenprogram.

– Vi vil fortsette utviklingen og bli den største atommakten og militærmakten i verden, sa den nordkoreanske diktatoren tirsdag, ifølge KCNA.

KIM JONG-UN: Den nordkoreanske lederen Kim Jong-un talte til nordkoreanske våpenutviklere tirsdag.

Foto: - / AFP

Kim kom med uttalelsen da han møtte utviklerne av de seneste missilene Nord-Korea har skutt opp på en to dager lang konferanse for å feire den nye raketten Hwasong-15.

Den nordkoreanske lederen sa også at Nord-Korea skal utvikle og produsere mer varierte våpen fremover, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Under konferansen delte Kim personlig ut medaljer til nordkoreanere som arbeider innen forsvarsteknologi, som har deltatt i arbeidet med landets atomvåpen- og missilprogram.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no