NRK Meny
Normal

Dette skjedde natt til 12. juni

Forsvarssjefen frarådet å sende spesialstyrker til Irak, 2.000 ansatte i Statoil mister jobben og personnumre til alle offentlig ansatte i USA er stjålet.

12juni2015

Forsvarssjefen frarådet spesialstyrker

Forsvarssjef Haakon Bruun Hanssen slo fast at det ikke var nødvendig å sende norske spesialstyrker til Irak. Men regjeringen sendte spesialstyrkene likevel. Det kommer fram av forsvarssjefens faglige tilråding fra februar i år, skriver Dagsavisen. Bruun Hanssen mener oppdraget i Irak er endret slik at det bare trengs vanlige soldater eller våpeninstruktører til å gjennomføre det.

Norge sendte spesialstyrker i mars i år likevel, etter at statsminister Solberg i utgangspunktet sa nei til hele operasjonen i fjor. Kilder sier til avisen at forsvarssjefens tilråding ikke ble tatt til følge for å slippe nok en politisk betent snuopeasjon og for å tekkes USA og andre allierte.

– 2.000 Statoil-ansatte må gå

Statoil skal kutte antallet ansatte. Nye 1500 ansatte og 500 innleide må gå. Dermed er den største kuttrunden noensinne i selskapet en realitet, skriver Dagens Næringsliv. Nedbemanningen er ikke offentliggjort ennå, men de ansatte vil bli varslet i løpet av kort tid. Statoils konsernledelse skal i løpet av kort tid ta den endelige beslutningen, men det er ingenting som tyder på at resultatet vil bli noe annet enn det som kom fram under torsdagens drøftinger, skriver avisen. Verken hovedtillitsvalgt i fagforeningen NITO eller Statoil ønsker å uttale seg nå.

– Datainnbrudd større enn antatt

Personnumrene til alle offentlig ansatte i USA skal ha blitt stjålet i data-angrepet tidligere denne måneden. Dermed er angrepet mye større i omfang enn det som først ble sagt, melder AP. Kina har fått skylden for angrepet mot byrået som håndterer informasjon om offentlig ansatte, Office of Personnell Management. Kina avviser anklagene.

Det ble tidligere sagt at informasjonen til rundt fire millioner ansatte og tidligere ansatte ble stjålet. Nå hevder en fagforening at angrepet har rammet alle som står i databasen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no