Dette skjedde natt til 12. januar

- Russiske trusler mot Norge om vi blir med i NATOs rakettskjold
- Obama vurderer benådning av Chelsea Manning
- 182 mindreårige asylsøkere forsvant fra mottak i 2016

1201

Trusler mot Norge om vi blir med i NATOs rakettskjold

Russland varsler at landet vil bli nødt til å reagere dersom Norge velger å bli en del av Natos rakettskjold. I en uttalelse sendt til Klassekampen reagerer den russiske ambassaden i Oslo skarpt på nyheten om en mulig norsk deltakelse i rakettskjoldet.
- I tilfelle rakettforsvarssystemer blir utplassert på norsk erritorium, blir vi nødt til å reagere for å forsvare vår sikkerhet, skriver presseattache Maxim Gurov ved ambassaden. Uttalelsen presiserer ikke hva slags type reaksjon russiske myndigheter ser for seg.

Obama vurderer benådning av Chelsea Manning

President Barack Obama vurderer benåding av Chelsea Manning. Det melder NBC News. Den tidligere militære etterretningsanalytikeren ble dømt til 35 år i fengsel for å ha lekket flere hundre tusen hemmelige dokumenter til Wikileaks, men kan nå bli løslatt etter 7 år. Manning lekket blant annet en video av et amerikansk luftangrep i Bagdad i 2207 som viser at amerikanske soldater hvor man kan høre helikoptermannskap le av dem de har skadet på bakken. Chelsea Manning het i 2010 Brandon Manning, men like etter rettssaken fortalte hun at hun var transkjønnet. En kilde i justisdepartementet sier nå til NBC News at hun står på Obamas liste over folk som kan bli benådet. Benådingen må i så fall skje innen 20 januar, da Obama slutter som president.

Mindreårige asylsøkere forsvant fra mottak

I løpet av 2016 har 182 personer som bor på mottak for enslige mindreårige asylsøkere, forsvunnet i Norge. Adresseavisen skriver at 86 av dem forsvant i november og desember, ifølge Utlendingsdirektoratet. 132 av de 182 som har forsvunnet har afghansk opprinnelse.

.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no