NRK Meny
Normal

Dette skjedde i natt

** Tyskland vil ikke ha hjelp fra USA
** Trump ga ut mobilnummeret sitt
** Flynn gir seg – overleverer dokumenter til senatet

Angela Merkel og Donald Trump / Michael Flynn
Foto: AFP PHOTO / MANDEL NGAN/AP Photo/Carolyn Kaster

Tysk «ellers takk» til valghjelp fra USA

Tysk etterretningsledelse har sagt til sine amerikanske motparter at de ikke trenger hjelp til å overvåking og sikkerhet rundt det tyske valget til høsten.

Det melder NBC News, som tirsdag har snakket med en ansatt i USAs etterretningsledelse.

– De sendte en klar melding: «Vi har kontroll på dette. Vi trenger ikke deres hjelp», sier kilden.

Tyskland skal ha understreket at de har et robust system selv, i tillegg til at tilliten til Trump-administrasjonen ikke er spesielt god, særlig ikke når det kommer til valgsikkerhet.

Trump ba statsledere ringe ham på mobilen

I natt meldte nyhetsbyrået AP at Trump har gitt statsledere fra Canada, Mexico og Frankrike mobilnummeret sitt, ifølge nåværende og tidligere ansatte i administrasjonen sin.

Å gi ut direktenummeret til USAs president kan medføre fare for sikkerheten og vanskeliggjøre hemmelighold av opplysninger.

Den canadiske statsministeren Justin Trudeau har allerede ringt Trump.

Flynn leverer dokumenter om Russland-innblanding

Donald Trumps tidligere sikkerhetsrådgiver Michael Flynn vil overlevere dokumenter til senatskomiteen som undersøker Russlands innblanding i valget. Det er snakk om materiale knyttet til to av hans selskaper i tillegg til personlige papirer som komiteen etterspurte tidligere i mai, skriver AP.

Granskningskomiteen i Senatet etterforsker for tiden påstandene om at Russland skal ha forsøkt å påvirke utfallet av presidentvalget i fjor.

Flynn måtte trekke seg som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter avsløringene om at han løy til visepresident Mike Pence om samtaler med den russiske ambassadøren.

Flynn har tidligere nektet å etterkomme en slik forespørsel, med henvisning til den grunnlovsfestede retten til å ikke gi opplysninger som kan føre til at en selv risikerer straff. Ifølge hans advokat skyldes helomvendingen at den forrige forespørselen ba om mye mer materiale enn den siste.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no