Dette skjedde i natt

USAs utenriksminister møtte i natt sin cubanske kollega. Det første gang på over 50 år at landenes toppdiplomater møtes. En sikkerhetsvakt er skutt og drept ved et føderalt kontor utenfor USAs hovedstad Washington, og de nordiske landene varsler økt militært samarbeid for å møte russisk aggresjon.

Dette skjedde i natt 10. april

Toppmøte mellom USA og Cuba

USAs utenriksminister John Kerry møtte i natt Sin cubanske kollega Bruno Rodriguez. Det er første gang på over 50 år at toppdiplomater fra de to landene møtes. Det skjer samtidig med at det amerikanske utenriksdepartementet går inn for å fjerne Cuba fra USAs terrorliste, sier en kilde til nyhetsbyrået AFP.

Saken har vært et stridstema i forhandlingene mellom USA og Cuba, som diskuterer hvordan de kan gjenopprette diplomatisk kontakt. Forholdet mellom USA og Cuba har vært svært kjølig siden Fidel Castro tok makten på Cuba i 1959.

Skyting ved føderalt kontor i USA

En sikkerhetsvakt ble drept etter en skyteepisode i hovedkvarteret til en føderal etat utenfor USAs hovedstad Washington. Sikkerhetsvakten døde etter at han ble fraktet til sykehus med alvorlige skader, melder TV-stasjonen NBC.

Lokale medier meldte tidligere at gjerningsmannen forskanset seg inne i kontorbygningen etter å ha skutt sikkerhetsvakten. Journalister på stedet melte om en rekke smell fra bygningen, men disse opplysningene er ikke bekreftet.

Gjerningsmannen ble pågrepet etter en dramatisk politijakt inn i hovedstaden Washington, der gjerningsmannen ble skutt av politiet. Vedkommende er i live og situasjonen er avklart, opplyser en talsperson for FBI til Washington Post. To politimenn ble skadd i forbindelse med jakten på gjerningsmannen, men skadene er ikke livstruende.

Militært samarbeid for å møte russisk aggresjon

De fem nordiske landene utvider det militære samarbeidet for å møte russisk militær aggresjon. Forsvarsministerne i Norge, Sverige, Danmark, Finland har sammen med utenriksministeren på Island skrevet en felles kronikk i Aftenposten hvor de redegjør for planene. Teksten trekker også inn utvidet samarbeid med de baltiske landene, skriver Aftenposten.

Forsvarsekspert og professor Janne Haaland Matlary sier til avisa at man må regne med negative reaksjoner fra Russland. Matlary sier også at planene ligner svensk og finsk forberedelse til NATO-medlemskap.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no