Hopp til innhold

Dette skjedde i natt

Minst 30 personer ble drept da den USA-ledede koalisjonen bombet et IS-kontrollert oljeraffineri i Syria. Flere sivile oljearbeidere skal være blant de drepte. Statsminister Erna Solberg varslet kutt i velferden, og flere tusen mennesker tok til gatene i Colombia med krav om en slutt på borgerkrigen i landet.

Dette skjedde i natt 9. mars
Foto: Terje Bendiksby/John Vizcaino / AP/Reuters/NTB Scanpix

Over 30 drept i luftangrep i Syria

Et IS-kontrollert oljeraffineri i byen Tal Abyad nord i Syria er bombet av den USA-ledede koalisjonen som kjemper mot IS i Syria og Irak. Minst 30 mennesker ble drept i angrepet, flere av dem sivile oljearbeidere, ifølge den London-baserte eksilgruppa Syrian Observatory for Human Rights.

Amerikanske myndigheter svarer at de vil gjøre en grundig undersøkelse av påstandene om sivile tap i angrepet.

Terrorgruppa IS kontrollerer store oljeproduserende områder i Syria og Irak som bidrar sterkt til islamistenes krigføring. FN anslo i november i fjor at de totale oljeinntektene for IS ligger på mellom 800.000 og 1,6 milliarder dollar hver dag.

Nå påpeker vestlige diplomater at luftangrepene mot oljeinstallasjoner, kombinert fallet i oljeprisen, også har påvirket oljeprisen på det svarte markedet.

Solberg varsler kutt i velferden

Statsminister Erna Solberg varslet kutt i velferden, dersom Norge ikke klarer å bli mindre avhengig av olje og gass.

Til Dagens Næringsliv sier statsministeren at olje- og gassnæringen ikke lenger vil være motoren i norsk økonomi i framtida og at Norge derfor må skape vekst og arbeidsplasser i andre næringer.

– De som er politikere i 2020 vil måtte ta ganske drastiske kutt om vi ikke omstiller nå. Det vil bety at vi blir et land hvor vi har lavere lønninger og mindre velferd, sier Solberg til avisa.

I dag møtes regjeringa til de første diskusjonene om neste års statsbudsjett.

Demonstrerte for fred i Colombia

Flere tusen mennesker tok til gatene i Colombia søndag med krav om en slutt på borgerkrigen i landet. Regjeringen har forhandlet om fred med opprørsgeriljaen FARC i over to år, med Norge som en tilrettelegger for fredsforhandlingene.

Fredsdemonstrasjoner i Colombia

Flere tusen mennesker deltok i natt i demonstrasjoner for fred i Colombia. Vi skal forandre historien, var blant parolene i fredsdemonstrasjonene.

Foto: JOHN VIZCAINO / Reuters

Columbias president Juan Manuel Santos deltok i fredsmarsjen i hovedstaden Bogota, melder den latinamerikanske TV-kanalen TeleSUR. Ekspresident Alvaro Uribes opposisjonsparti, som ikke har tro på fredssamtalene med FARC-geriljaen, boikottet imidlertid marsjen.

Også i rundt 50 andre colombianske byer var det fredelige demonstrasjoner med krav om en slutt på volden.

220.000 mennesker er drept og millioner er drevet på flukt på grunn av borgerkrigen, som har pågått i over 50 år.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no