Dette skjedde i natt

Ine Eriksen Søreide får kritikk av Barentssekretariatet for sine uttalelser til CNN. Forsvarsministeren hevdet i intervjuet at forholdet mellom Norge og Russland aldri vil bli normalt. Generalmajor Kristin Lund er hedret i USA, og et stjålet Picasso-maleri har kommet til rette.

Dette skjedde i natt 27. februar 2015
Foto: AFP PHOTO / Jim WATSON/AP Photo/U.S Department of Justice/Torbjørn Kjosvold / Forsvarets mediesenter

Søreide får kritikk for Russland-uttalelser

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) får kritikk fra Barentssekretariatet etter at hun i et intervju på den amerikanske TV-kanalen CNN hevdet at forholdet mellom Norge og Russland aldri kommer til å bli normalisert.

– Situasjonen er svært forandret. Det er ikke mulig å gå tilbake til en slags normal situasjon, fordi normalitet ikke eksisterer, sa hun i intervjuet med CNN.

Seniorrådgiver Rune Rafaelsen i Barentssekretariatet mener uttalelsene ikke var gjennomtenkt.

– Å si at dette er for evigheten, det mener jeg er en uklok uttalelse, sier Rafaelsen til iFinnmark.

Børge Brende møter John Kerry

Børge Brende, som møtte John Kerry i Washington torsdag, støtter uttalelsene til forsvarsminister Ine Eriksen Søreide.

Foto: Frode Overland Andersen/UD / NTB scanpix

Utenriksminister Børge Brende (H) er i Washington for å møte sin amerikanske kollega John Kerry. Russland var ett av hovedtemaene under møtet i går. Brende kommenterte også Søreides uttalelser.

– Forholdet til Russland er endret. Det er det ingen tvil om. En forandring kan det først bli hvis Russland endrer kurs og etterlever FN-charteret og folkeretten, sier Brende til NTB.

Over 40 personer evakuert etter garasjebrann

Over 40 personer ble evakuert da det brøt ut brann i en stor garasje i Florø i Sogn og Fjordane. Det var flere kjøretøy i garasjen.

– Ingen personer ble skadd, men mellom 40 og 50 personer ble evakuert, opplyser operasjonssentralen i Sogn og Fjordane politidistrikt til NTB.

Brannvesenet fikk raskt kontroll på brannen, og de evakuerte fikk gå tilbake til boligene sine etter om lag halvannen time.

Norsk offiser hedret i USA

Generalmajor Kristin Lund

Generalmajor Kristin Lund.

Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvarets / NTB scanpix

Generalmajor Kristin Lund er som første kvinne innlemmet ved International Hall of Fame ved U.S. Army War College i Pennsylvania i USA.

Lund ble historisk da hun i august i fjor ble første kvinnelige øverstkommanderende for en FN-styrke. Hun ledet da FNs fredsbevarende styrker på Kypros.

Den anerkjente amerikanske krigsskolen starter i 1988 og har uteksaminert over 1.300 offiserer. 53 offiserer er tidligere innlemmet i Hall of Fame.

Stjålet Picasso-maleri funnet

Et Picasso-maleri som ble stjålet i Paris i 2001 er nå funnet i USA.

Picasso malte La Coiffeuse i 1911 og maleriet inngår i samlingen til Musee National d'Art Moderne i Paris. Etter å ha vært utlånt til en utstilling i München, ble maleriet plassert på et lager i Pompidou-senteret i Paris. Først da det kom en ny forespørsel om utlån, ble det oppdaget at maleriet var stjålet.

Nå har maleriet dukket opp igjen og det var amerikanske tollere som fant maleriet. Det ble sendt som en pakke fra Belgia til New York. I tollpapirene stod det at verdien var anslått til 37 dollar, melder NBC News. Maleriet er verdt millioner av kroner.

Det er fortsatt uklart hvem som stjal maleriet, hvor det har vært eller hvem som skulle motta det. Maleriet vil nå bli sendt tilbake til museet i Paris.

Picassos maleri "La Coiffeuse"

Picassos maleri «La Coiffeuse», som ble stjålet i 2001 i Paris, er kommet til rette i New York.

Foto: Ap

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no