NRK Meny
Normal

Dette skjedde i natt

Tre menn er arrestert av det føderale amerikanske politiet, FBI, siktet for støtte til terrorgruppa IS i Syria. Ifølge påtalemyndigheten skal den ene mannen hatt planer om å skyte president Barack Obama. Fremskrittspartiet får rekordlav oppslutning i ny måling, og over 100 mennesker har mistet livet i flere snøskred i Afghanistan.

Dette skjedde i natt 26. februar 2015
Foto: AFP PHOTO/JEWEL SAMAD/AP Photo/Carolyn Kaster/Vidar Ruud / NTB scanpix/AFP PHOTO/SHAH MARAI

Selvmordsangrep i ambassadestrøket i Kabul

En selvmordsbomber sprengte seg selv i luften i ambassadestrøket i Afghanistans hovedstad Kabul nå i morgentimene.

Det meldes om minst to drepte i angrepet, men disse meldingene er ikke bekreftet.

Selvmordsbomberen skal ha sprengt seg selv i lufta nær porten til den iranske ambassaden.

Siktet for støtte til terror

I USA er tre menn arrestert av det føderale politiet, FBI, mistenkt for å ha planlagt å reise til Syria for å slutte seg til terrorgruppa IS. De tre mennene kommer opprinnelig fra Kasakhstan og Usbekistan, men har oppholdstillatelse i USA og bor i Brooklyn i New York, skriver BBC.

Det føderale amerikanske politiet ble oppmerksom på en av de to Usbekerne allerede i august i fjor, etter at han skrev et innlegg på en usbekisk internettside som støtter IS.

– Jeg er i USA, men har ingen våpen. Er det mulig å bli martyr her likevel? Det jeg mener er å skyte Obama og så selv bli skutt, skrev mannen på nettsiden.

Ifølge påtalemyndigheten hadde mannen kjøpt flybillett til Tyrkia i mars og påtalemyndigheten mener han derfor skulle reise til Syria, sammen med den 19 år gamle mannen fra Kasakhstan. Den tredje mannen, også han opprinnelig fra Usbekistan, ble arrestert i Florida. Han skal ha bidratt med finansiering av reiseplanene.

De tre mennene er nå varetektsfengslet og siktet for forsøk på støtte til en utenlandsk terrororganisasjon.

Rekordlav måling for Fremskrittspartiet

Frp har mistet 200.000 velgere siden valget i 2013. Partiet går tilbake 0,9 prosentpoeng og får nå en oppslutning på 9,2 prosent. Det viser partibarometeret til Dagens Næringsliv.

Nestleder i Fremskrittspartiet, Per Sandberg, sier til avisa at målinga er en klar beskjed om at partiet har en jobb å gjøre.

Arbeiderpartiet noterer rekordhøye 43,4 prosents oppslutning. Høyre får en oppslutning på 21,4 prosent.

Målingen er utført både før og etter Per Sandbergs utspill der han kritiserte KrF for å radikalisere muslimer i Norge.

Over 100 omkommet i snøskred i Afghanistan

Over 100 mennesker har mistet livet etter å ha blitt tatt av ulike snøskred i Afghanistan de siste dagene. De fleste ble tatt av skred i Panjshir-provinsen, nord for hovedstaden Kabul.

Ifølge BBC er moskeer, skoler og flere enn hundre hus ødelagt som følge av det kraftige snøværet de siste dagene. Også veier er stengt, noe som gjorde det vanskelig for redningsmannskaper å komme fram.

Minst 28 personer antas å være innestengt i husene sine, som er begravet i snø.

Dette er ikke første gangen at snøskred tar liv i de afghanske fjellene. I 2012 ble 145 mennesker tatt av et skred nordøst i landet. Årets vinter har imidlertid vært ekstra krevende.

USA og Iran har felles interesse

USAs utenriksminister John Kerry mener USA og Iran har felles interesse for å nedkjempe terrorgruppa IS.

– De er totalt motstandere av IS og har faktisk slått til mot, og eliminert, IS-medlemmer langs den irakiske grensa, sier Kerry.

Utenriksministeren understreker likevel at det ikke er snakk om noe samarbeid med Iran om å nedkjempe IS.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no