NRK Meny
Normal

Dette skjedde i natt

USAs president Barack Obama la ned veto mot den omstridte oljerørledningen Keystone XL. Republikanerne vil forsøke å overprøve presidentens veto allerede 3. mars. I Bergen er en mann kritisk skadd etter å ha blitt stukket med kniv, og Israels statsminister Benjamin Netanyahu vil ikke møte ledende demokrater under sitt besøk i USA.

Dette skjedde i natt 25. februar 2015

Obama med veto mot omstridt oljerørledning

USAs president Barack Obama la ned veto mot oljerørledningen Keystone XL. Kongressen vedtok tidligere i måneden å bygge rørledningen fra Canada til raffinerier i Texas og eksporthavner i Mexicogolfen.

President Obama på talerstolen i Det hvite hus

USAs president Barack Obama la i natt ned veto mot bygging av oljerørledningen Keystone XL.

Foto: KEVIN LAMARQUE / Reuters

Pressetalsmann Josh Earnest i Det hvite hus sier Obama vil vente på nok en utredning fra Utenriksdepartementet om hvorvidt Keystone XL tjener nasjonens interesser. Tidligere har Obama sagt at rørledningen kun tjener Canadas interesser, ettersom oljen kommer derfra og mesteparten vil bli eksportert ut av USA.

Oljerørledningen passer dessuten dårlig inn i Obamas klimapolitikk. Oljen fra tjæresandområdene i Canada slipper ut 17 prosent mer klimagasser fra utvinning til forbruk enn annen type råolje.

Presidentens veto kan settes til side dersom to tredeler av medlemmene i Kongressen stemmer mot presidenten. Republikanernes leder i Senatet, Mitch McConnel, sier de vil forsøke en avstemning allerede 3. mars. Republikanerne trenger fire demokratiske stemmer i Senatet for å overprøve Obamas veto.

Kritisk skadd etter knivstikking i Bergen

En mann i 20-årene ble kjørt til Haukeland universitetssykehus med kritiske skader etter en knivstikking i Bergen. Mannen skal ha blitt stukket i brystet.

Politiet pågrep en mann på stedet, siktet for ugjerningen.

– Mannen er foreløpig siktet for legemsbeskadigelse. Vi må etterforske for å finne ut om siktelsen kan utvides, sier jourhavende jurist Jan Christian Alvheim til NRK.

Den siktede skal være i 30-årene. Han skal være uten skader.

Netanyahu vil ikke møte ledende demokrater

Israels statsminister Benjamin Netanyahu avslår en invitasjon om møte demokratiske senatorer når han besøker USAs hovedstad Washington i neste uke.

Det er lederen for Representantenes hus, John Boehner (R), som har invitert statsministeren, blant annet for å snakke til Kongressen om Irans atomprogram.

Netanyahu er sterkt kritisk til Obama-administrasjonens forhandlinger om en atomavtale med Iran. Den israelske statsministeren anklager Iran for å utvikle atomvåpen.

President Barack Obama har allerede gjort det klart at han ikke vil møte Netanyahu under hans besøk i Washington, ettersom Obama mener Netanyahu undergraver forhandlingene med Iran, dessuten at besøket kun er et ledd i statsministerens valgkamp, melder nyhetsbyrået Reuters.

17. mars er det valg i Israel.

Netanyahu begrunner sitt avslag med at han ikke vil bidra til ytterligere misoppfatning av at hans besøk er av partipolitisk karakter, heter det i avslaget.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no