Hopp til innhold
Kong Felipe av Spania
Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Det spanske kongehuset

Oppsummert

Kong Felipe VI overtok i juni som konge i Spania etter at hans far, kong Juan Carlos, abdiserte. Kongehuset har vært preget av en korrupsjonsskandale som involverer kongens søster og svoger.

  • Britisk domstol sier nei til å behandle sak mot Spanias eks-konge

    Eks-elskerinnen til Spanias tidligere konge Juan Carlos har i flere år forsøkt å få ham dømt for forhold han skal ha begått før han abdiserte i 2014. . Men britisk rettsvesen sier nei.

    – Domstolen har ikke lovhjemmel til å behandle saken, fastslår dommeren i en skriftlig uttalelse fredag. Hun begrunner avgjørelsen med at den tidligere kongen verken er britisk statsborger eller bosatt i Storbritannia.

    Ifølge tidligere rettsdokumenter hadde hun og Juan Carlos et intimt forhold fra 2004 til 2009. Trakasseringen skal ha begynt da forholdet tok slutt. Hun beskylder ham blant annet for trusler, innbrudd og overvåking, og han skal blant annet ha tvunget henne til å gi tilbake gaver verdt over 65 millioner euro.

    Ekskongen, som bor i eksil i De forente arabiske emirater, har nektet å møte i retten og har avvist alle anklagene.

    (NTB)

  • Delvis medhold for Spanias ekskonge i britisk trakasseringssak

    Spanias ekskonge Juan Carlos fikk medhold i at hans tidligere elskerinne ikke kan saksøke ham for trakassering som skal ha funnet sted mens han satt på tronen.

    Tre dommere i en ankedomstol i London skriver i kjennelse tirsdag at den 84 år gamle ekskongen er immun for eventuelle forbrytelser begått i England og Wales fram til han abdiserte.

    Juan Carlos abdiserte i 2014 av «politiske årsaker» og overlot tronen til kronprins Felipe.

    Det betyr at Juan Carlos' tidligere elskerinne, den 58 år gamle danskfødte tyske adelskvinnen Corinna zu Sayn-Wittgenstein-Sayn kun kan saksøke ham for forhold etter 2014. (NTB)

    Spanias tidligere konge Juan Carlos
    Foto: OSCAR DEL POZO / AFP
- Felipe kommer til å gjøre en god jobb for Spania
Direkte: Innsettelse av Prins Felipe av Spania.
Direkte: Kong Juan Carlos abdiserer
Spania avstemning
Kong Juan Carlos i parade

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no