Hopp til innhold

Bekymret over voldskulturen

- Dette er alvorlig, sier politiet som avviser at det dreier seg om pøbelstreker.

Gro Smedsrud, Stasjonssjef, Manglerud politistasjon
Foto: Peter von Tangen Jordan / NRK

Manglerud politistasjon kaller inn 14 ungdommer under 18 år til bekymringssamtaler med foreldrene til stede etter herjingene i Oslo sentrum de siste dagene. Barnevernet skal være med på disse samtalene.

Vil dele bekymringen med foreldrene

- Vi ønsker å dele bekymringen vi har med foreldrene og ungdommene det gjelder. Vi tenker fremover i tid med denne samtalen og ønsker at ungdommene endrer livsførsel, og slutter med kriminalitet, sier stasjonssjef Gro Smedsrud ved Manglerud politikammer.

- Erfaringene med slike bekymringssamtaler er gode. Det handler om fremtiden til ungdommene som må sitte ned og fortelle om sine handlinger, og snakke om hva de har tenkt å gjøre fremover.

Eventuelle straffesaker gå sin gang parallelt med samtalene og den oppfølgelsen ungdommene får der, forteller stasjonssjefen.

- De som er anmeldt må stå til ansvar for det de har gjort, men vi vil prøve å finne straffemåter som er mest hensiktsmessig for den enkelte.

15-åring som deltok i kaoset: - Angrer ikke på at jeg var med

- Dette var ikke pøbelstreker

Hun sier at det som skjedde på lørdag i Oslo sentrum er meget alvorlig.

- Det kan ikke kalles pøbelstreker. Det er kriminalitet, og skal behandles deretter. Bekymringssamtalene tas med ønske om at de unge skal endre kurs.

Reaksjonene skal komme raskt, og Smedsrud sier de ønsker å sende signaler til foreldre om deres store ansvar for barna sine. De yngste som ble anholdt i helgen var ned i 14-årsalderen.

- Vi er bekymret for en mer voldelig ungdomskultur etter det vi har sett i helgen. Nå må vi samle alle gode krefter for å unngå denne utviklingen.

SE VIDEO: Barneministeren varsler strakstiltak

Video nsps_upload_2009_1_12_21_33_49_2211.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no