Hopp til innhold

Den siste Nürnberg-aktoren er død

Den siste gjenlevende aktoren fra Nürnbergprosessen mot nazistene etter andre verdenskrig, Ben Ferencz, er død, 103 år gammel.

Ferencz var blant de første fra utsiden som fikk komme inn og dokumentere hva som hadde skjedd i Nazi-Tysklands konsentrasjonsleirer.

Han døde fredag kveld i Boynton Beach, Florida, opplyser professor John Barrett som har en blogg om Nürnbergprosessen. Holocaust-museet i Washington bekrefter nyheten.

– I dag har verden mistet en leder i kampen for rettferdighet for ofre for folkemord og lignende forbrytelser, skriver museet på Twitter.

Ferencz ble født i Transilvania i det nåværende Romania i 1920. Han flyttet som liten gutt til New York med sine foreldre som flyktet fra antisemittismen i hjemlandet. Han ble utdannet ved Harvard og sluttet seg til hæren for å ta del i frigjøringen av Europa.

Da han fikk høre etterretningsinformasjon om hva som hadde skjedd i konsentrasjonsleirene, dro han for å samle inn bevis. Han besøkte blant annet Buchenwald-leiren der over 56.000 mennesker døde. Flere norske politiske fanger ble sendt til leiren.

– Konsentrasjonsleiren i Buchenwald var et likhus med ubeskrivelige grusomheter. Det er ingen tvil om at jeg ble traumatisert av mine opplevelser som etterforsker i krigsforbrytersaker. Jeg prøver fortsatt å unngå å snakke om eller tenke på det, skrev han i sin biografi.

I Nürnbergprosessen fikk han ansvaret for å føre sak mot 22 tidligere kommandanter som var tiltalt for å ha drept mer enn 1 million jøder og andre folkegrupper.

Alle de tiltalte i Ferencz' sak ble dømt og mer enn et dusin ble dømt til døden. (NTB)

Benjamin Ferencz
Foto: Armin Weigel / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no