Hopp til innhold
Den internasjonale straffedomstolen i Haag
Foto: Peter Dejong / AP / NTB

ICC-domstolen i Haag

Oppsummert

Den internasjonale straffedomstolen (ICC) er en fast domstol som kan straffeforfølge enkeltindivider for krigsforbrytelser, forbrytelser mot menneskeheten og folkemord. Domstolen har sete i Haag i Nederland. 123 land er tilsluttet traktaten.

  • Japaner blir leder for Den internasjonale straffedomstolen

    Den japanske dommeren Tomoko Akane er valgt som ny president for Den internasjonale straffedomstolen i Haag de neste tre årene.

    Det er første gang en japaner har vervet, skriver Japan Times. Akane var den første som utstedte arrestordre på Russlands president Vladimir Putin etter landets fullskalainvasjon i Ukraina.

  • ICC-dommere godkjenner rettshøring mot ugandisk krigsherre

    Den internasjonale straffedomstolen (ICC) har besluttet at det kan holdes rettsmøte i saken mot den etterlyste ugandiske krigsherren Joseph Kony uten at han er til stede. Rettsmøtet skal etter planen finne sted 15. oktober.

    Kony, som nå er 62 år gammel, har vært etterlyst i mange år og er den personen som lengst har vært på flukt fra ICC.

    Han leder opprørsgruppen Herrens motstandshær (LRA), som i en årrekke spredte død i Nord-Uganda og som nå antas å skjule seg i Den sentralafrikanske republikk.

    (NTB)

  • Dømt krigsforbryter overført til norsk fengsel

    Den ugandiske krigsherren Dominic Ongwen ble i 2021 dømt for krigsforbrytelser i domstolen i Haag. Nå er han overført til soning i Norge.

    Den tidligere kommandanten i den beryktede geriljagruppen Herrens motstandshær (LRA) i Uganda, Dominic Ongwen, ble tidligere denne uken overført til et norsk fengsel. Det skriver Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i en pressemelding.

    Nettavisen omtalte saken først.

    Den ugandiske krigsherren er den femte personen som er overført til et land som har uttrykt vilje til å ta imot dømte personer til soning, skriver ICC.

    Ongwen ble i 2021 dømt til 25 års fengsel for krigsforbrytelser.

    Forbrytelsene skjedde i Nord-Uganda tidlig på 2000-tallet. Tiltalen mot ham var på hele 70 punkter, og han ble funnet skyldig på 61 av punktene, blant annet for drap, voldtekt og sexslaveri, ifølge nyhetsbyrået AFP.

    Ongwen var selv tidligere barnesoldat, og forsvarerne hans fremstilte ham som et offer for LRA og gruppas beryktede leder Joseph Kony.

    (NTB)

    Dominic Ongwen
    Foto: PETER DEJONG / AFP
  • Russiske sanksjoner mot ICC-aktor og britiske ministre

    Russland sier de har innført sanksjoner mot en aktor ved Den internasjonale straffedomstolen (ICC) og flere britiske ministre.

    I kunngjøringen av sanksjonene fordømmer det russiske utenriksdepartementet «den urokkelige militære støtten fra London» til Ukraina og «den aggressive implementeringen av en Russland-fiendtlig politikk».

    ICC-aktoren som er omfattet av sanksjonene, har utstedt en internasjonal arrestordre på Russlands president Vladimir Putin.

    (NTB)

  • Ramaphosa: Pågripelse av Putin vil være en krigserklæring

    En pågripelse av president Vladimir Putin vil være det samme som å erklære krig mot Russland, mener Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa.

    Putin er i neste måned invitert til de såkalte Brics-landenes toppmøte i Johannesburg, men det er en kinkig sak for Sør-Afrika.

    Landet er tilsluttet Den internasjonale straffedomstolen (ICC), som har utstedt arrestordre på den russiske presidenten for krigsforbrytelser i Ukraina.

    Sør-Afrika er derfor forpliktet til å pågripe Putin dersom han dukker opp, men det mener president Cyril Ramaphosa er en umulighet.

    Opposisjonen i Sør-Afrika har gått rettens vei i et forsøk på å pålegge regjeringen å pågripe Putin og utlevere ham til ICC.

    I et forsvarsskrift skriver Ramaphosa at det vil være «uansvarlig» og sette landets sikkerhet i fare.

    – Russland har gjort det klart at en arrestasjon av den sittende presidenten vil være en krigserklæring, skriver han.

    – Det vil være i strid med grunnloven å risikere en krig med Russland, fortsetter Ramaphosa, som legger til at det er hans plikt som president å beskytte landet.

    Sør-Afrika søker derfor om unntak fra ICCs regler med henvisning til at en arrestasjon av Putin vil true «sikkerheten og freden», opplyser han.

    Ifølge visepresident Paul Mashatile har Sør-Afrika også forsøkt å overtale Putin til ikke å komme på Brics-toppmøtet i august, men hittil uten hell.

    Brics-landene består foruten Sør-Afrika av Brasil, Russland, India og Kina. De fem landene regnes som verdens raskest voksende økonomier og har de siste tolv årene samarbeidet for å utfordre vestlige lands økonomiske dominans i verden.

    Sørafrikanerne avsto fra å stemme da FNs hovedforsamling stemte for å fordømme Russlands invasjonskrig i fjor.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no