Hopp til innhold
Dronning Margrethe av Danmark sammen med den danske kronprinsfamilien.
Foto: Henning Bagger

Den danske kongefamilien

Oppsummert

Det danske kongehusets overhode er dronning Margrethe (80). Tronfølgeren er kronprins Fredrik.

 • Dronning Margrethe har sluttet å røyke

  Danmarks dronning Margrethe har sluttet å røyke, ifølge det danske kongehuset.

  Overfor avisa Berlingske bekrefter kongehusets kommunikasjonssjef Lene Balleby at dronningen ikke har røykt siden hun hadde en ryggoperasjon i februar.

  Det var ukebladet Her&Nu som hadde saken først. Dronningen, som i dag er 83 år, har røykt siden hun var 17.

  (NTB)

  Dronning Margrethe med sigarett
  Foto: REUTERS
 • Dronning Margrethe av Danmark skal opereres

  Gjennom en lengre periode har dronning Margrethe av Danmark hatt problemer med ryggen, og den siste tiden har situasjonen forverret seg.

  Nå er det besluttet at dronningen skal gjennom en større ryggoperasjon. Det melder det danske kongehuset i en pressemelding.

  Operasjonen er planlagt til 22. februar på Rikshospitalet i København. Dronningen vil også ligge innlagt der en periode etter operasjonen.

  Det betyr at en rekke offisielle programpunkter i den nærmeste fremtiden vil bli utsatt, avlyst eller utført av andre medlemmer av den danske kongefamilien.

 • Dronning trakk seg fra barnebokpris etter strid

  Danmarks dronning Margrethe har trukket seg som beskytter for den internasjonale barnebokprisen H.C. Andersens-prisen, etter strid om den russiske jurylederen. Flere land har forsøkt å få fjernet den russiske jurylederen, skriver Danmarks Radio.

  Juryen ledes av den russiske tegneren og illustratøren Anastasija Arkhipova. Motstanderne mener at en representant for russisk kulturliv ikke kan dele ut verdens mest prestisjefylte pris for barnebøker mens Russland bomber biblioteker i Ukraina.

  Blant landene som forgjeves har forsøkt å få jurylederen til å trekke seg, er Sverige, Finland, Norge, Belgia, Estland, Latvia og Litauen.

  Anastasija Arkhipova
  Foto: Svklimkin CC BY-SA 4.0
 • Dronning Margrethe beklager

  – De siste dagene har det vært sterke reaksjoner på min beslutning om fremtidig bruk av titler for prins Joachims fire barn. Det påvirker meg naturligvis, sier dronning Margrethe.

  Det danske kongehuset kunngjorde onsdag at dronning Margrethe hadde besluttet at fire av barnebarna, barna til prins Joachim, skal fratas sine prinse- og prinsessetitler. Avgjørelsen fikk sterke raksjoner fra familien. Nå har altså dronningen kommet med en uttalelse, på kongehusets hjemmesider.

  Hun sier «tilpasningen» er noe hun ser på som en nødvendig sikring for monarkiets fremtid.

  – Ingen skal være i tvil om at mine barn, svigerbarn og barnebarn er min store glede og stolthet

  – Jeg har tatt min avgjørelse som dronning, mor og bestemor, men som mor og bestemor har jeg undervurdert hvor mye min yngste sønn og hans familie føler seg påvirket. Det gjør et stort inntrykk, og det beklager jeg, sier hun.

  Dronning Margrethe da hun fikk utdelt språkprisen 26.09.2022
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Hevder prinsebarna blir mobbet

  Danskenes prins Joachim og prinsesse Marie, og grevinne Alexandra sier at barna deres blir mobbet på skolen og at de føler seg utstøtt. Det skjer etter at dronning Margrethe onsdag meddelte at ingen av barna deres lenger får kalle seg prinser og prinsesser etter 2022.

  –Athena blir mobbet på skolen. De kommer og sier: Er det deg som ikke lenger er en prinsesse, sier prinsesse Marie til den danske avisen B.T.

Bisettelsen finner sted i Christianborgs Slotskirke i København
Prins Henriks båre fraktes gjennom København fra Fredensborg til Amalienborg

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no