Hopp til innhold
Dronning Margrethe av Danmark sammen med den danske kronprinsfamilien.
Foto: Henning Bagger

Den danske kongefamilien

Oppsummert

Det danske kongehusets overhode er dronning Margrethe (80). Tronfølgeren er kronprins Fredrik.

 • Dronning Margrethe beklager

  – De siste dagene har det vært sterke reaksjoner på min beslutning om fremtidig bruk av titler for prins Joachims fire barn. Det påvirker meg naturligvis, sier dronning Margrethe.

  Det danske kongehuset kunngjorde onsdag at dronning Margrethe hadde besluttet at fire av barnebarna, barna til prins Joachim, skal fratas sine prinse- og prinsessetitler. Avgjørelsen fikk sterke raksjoner fra familien. Nå har altså dronningen kommet med en uttalelse, på kongehusets hjemmesider.

  Hun sier «tilpasningen» er noe hun ser på som en nødvendig sikring for monarkiets fremtid.

  – Ingen skal være i tvil om at mine barn, svigerbarn og barnebarn er min store glede og stolthet

  – Jeg har tatt min avgjørelse som dronning, mor og bestemor, men som mor og bestemor har jeg undervurdert hvor mye min yngste sønn og hans familie føler seg påvirket. Det gjør et stort inntrykk, og det beklager jeg, sier hun.

  Dronning Margrethe da hun fikk utdelt språkprisen 26.09.2022
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Hevder prinsebarna blir mobbet

  Danskenes prins Joachim og prinsesse Marie, og grevinne Alexandra sier at barna deres blir mobbet på skolen og at de føler seg utstøtt. Det skjer etter at dronning Margrethe onsdag meddelte at ingen av barna deres lenger får kalle seg prinser og prinsesser etter 2022.

  –Athena blir mobbet på skolen. De kommer og sier: Er det deg som ikke lenger er en prinsesse, sier prinsesse Marie til den danske avisen B.T.

 • Danmarks prins Nikolai sjokkert over dronning Margrethes beslutning

  Danmarks prins Nikolai er sjokkert over at dronning Margrethe fratar ham og søsknene titler som prins og prinsesse.

  – Familien min og jeg er selvsagt svært lei oss for dette. Vi er, som mine foreldre også har sagt, i sjokk over denne beslutningen og over hvor raskt det i virkeligheten har gått, sier den 23 år gamle prinsen til Ekstra Bladet.

  – Jeg er helt uforstående til hvorfor dette skjer, legger han til.

  Det danske kongehuset kunngjorde onsdag at dronning Margrethe hadde besluttet at fire av barnebarna, barna til prins Joachim, skal fratas sine prinse- og prinsessetitler.

  Dette skjer ifølge kunngjøringen ved årsskiftet, men de fire får beholde sine adelstitler som grever og komtesse av Monpezat. De beholder også plassene sine i arvefølgen til den danske tronen.

  Prins Joachim (53) er dronning Margrethes yngste sønn. Han har sønnene Nikolai (23) og Felix (20) fra sitt første ekteskap med grevinne Alexandra av Frederiksborg, og barna Henrik (13) og Athena (10) med sin nåværende franske kone, prinsesse Marie. (NTB)

 • Endringer i titler i det danske kongehuset

  Danmarks Dronning Margrethe har besluttet at de tre barna til hennes yngste sønn, prins Joachim, ikke skal tituleres prinser og prinsesse. Fra 1. januar 2023 skal de benytte sine titler som grever og komtesse av Monpezat. (Komtesse er dansk tittel for datter av en greve. Prins Joachim er også greve.) De skal tiltales som eksellenser. Det skriver det danske slottet i en pressemelding. Andre kongehus har allerede gjort denne tilpasningen.

 • Dronning Sonja overrakte dronning Margrethe Nordens språkpris

  Danmarks dronning Margrethe var i Oslo mandag for å motta Nordens språkpris. Det var dronning Sonja som overrakte årets pris.

  – Dronning Margrethe har ved flere anledninger støttet opp under de nordiske språkene. Dronningen har satt språksaken i søkelyset og skapt oppmerksomhet rundt en av Foreningen Nordens kjernesaker, nemlig å bruke skandinaviske språk i møte med hverandre i Norden. Dette arbeidet er av uvurderlig verdi, heter det i juryens begrunnelse.

  Overrekkelsen fant sted i Nordens Hus i Oslo mandag ettermiddag.

  Foreningen Norden har delt ut språkprisen siden 2010. Prisen tildeles hvert år til en person som har gjort noe «eksepsjonelt for det nordiske språkfellesskapet».

  Ifølge det danske kongehuset er dronning Margrethe beæret over å motta språkprisen. Utenom dansk, snakker dronningen fire andre språk: Fransk, svensk, engelsk og tysk.

  – Språkprisen er en feiring av språkfellesskapet og samtidig en reaksjon mot å skusle dette fellesskapet bort, som vi ser tilløp til i dag. Det er ikke mange grep som skal til før alle kan forstå hverandre. Her har vi alle muligheter, sier foreningens generalsekretær Espen Stedje.

  Stedje er stolt og glad for å få kongelig besøk av Danmark og Norge. (NTB)

  dronning språkpris
  Foto: Terje Bendiksby / NTB
Bisettelsen finner sted i Christianborgs Slotskirke i København
Prins Henriks båre fraktes gjennom København fra Fredensborg til Amalienborg

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no