Hopp til innhold

Demonstrerer mot amerikansk oljeprosjekt: – Det er en tap, tap, tap-situasjon

Aktivistgruppen Extinction Rebellion (XR) demonstrerte tirsdag formiddag utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo mot oljeutbygging nord i Alaska.

President Joe Biden skal ha godkjent en av de største oljeutbyggingene på føderalt land, til tross for massiv motstand, meldte nyhetsbyrået AP i går.

Politiet var til stede utenfor den amerikanske ambassaden med tre patruljer. Aktivistene måtte stå 200 meter fra ambassaden.

– Det er veldig rart å være her. Vi ble tvunget av politiet til å stå kjempelangt unna ambassaden, sier Jonas Kittelsen i XR Ung til NRK.

Willow-prosjektet skal etter planen produsere mellom 570 og 614 millioner fat olje de neste 30 årene.

– Det er en tap, tap, tap-situasjon og hvis vi ikke kan bli enige om at Arktis skal ligge, så er det vanskelig for meg å se at det finnes håp. Biden vet veldig godt at skal man overholde Parisavtalen, så kan man ikke investere i mer fossile brensler, sier Kittelsen.

Motstanderne hadde håpet at Biden skulle skrinlegge prosjektet, som de mener er uforenlig med presidentens ambisiøse klimamål. Emneknaggen #StopWillow er nå en av de største trendene på TikTok, med over 150 millioner visninger på appen.

– USA sender ut et fryktelig signal om at Arktis er åpent. Det gjør det enklere for at norske politikere kan peke på USA. Vi vil få en pekefingerlek, der alle bare peker på hverandre, sier Kittelsen.

– Det man nå trenger mer enn noen gang, er en leder som tar ansvar for vår felles framtid, noe man trodde Biden kunne være.

Ingrid Liland, nestleder i MDG tok også del i demonstrasjonen. Hun sier at hun er redd for at USAs valg om oljeutbygging i Arktis gjør at flere land også fortsetter å satse på fossil energi.

– Og dét i en tid der vi er nødt til å satse på fornybar energi. Samtidig vet vi at Europa spesielt er i full gang med å omstille seg, så det finnes heldigvis andre krefter i verden som ser framover. Både Norge og USA er ikke med på det, akkurat nå, sier Liland.

Oljedemonstranter utenfor USAs ambassade i Oslo.
Foto: KIRSTI HAGA HONNINGSØY / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no