Hopp til innhold

Danmarksdemokraterne samler avhoppere og er blitt større enn Dansk Folkeparti

Det nye partiet til Inger Støjberg, som ble kastet ut av Folketinget i fjor, har rekruttert flere avhoppere fra Dansk Folkeparti og er nå større enn rivalen.

Den tidligere innvandringsministeren ble i desember dømt til fengsel i en riksrettssak etter å ha løyet for Folketinget og ble kort tid etter kastet ut av den danske nasjonalforsamlingen.

Støjberg, som representerte partiet Venstre i 20 år, startet i sommer partiet Danmarksdemokraterne, som på kort tid samlet over 20.000 underskrifter for å kunne stille til valg til Folketinget. Partiet har lokket til seg flere avhoppere fra høyrepopulistiske Dansk Folkeparti.

Onsdag presenterte Støjberg seks nye folketingsmedlemmer som har forlatt DF til fordel for hennes parti. Danmarksdemokraterne har dermed åtte medlemmer i sin folketingsgruppe, flere enn rivalen DF.

På en meningsmåling forrige uke fikk Danmarksdemokraterne 11,2 prosents oppslutning. Det må holdes valg til Folketinget innen 4. juni neste år, men det spekuleres på om statsminister Mette Frederiksen skriver ut nyvalg allerede til høsten. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no