Hopp til innhold

Damer lever for jobben, menn jobber for å leve

For damer er arbeidsplassen en viktig arena for utvikling og utfoldelse, mens mannfolk i større grad jobber for å tjene penger til familien.

Saksbehandlere

For flere norske kvinner enn menn er arbeidsplassen en viktig utviklingsarena. – Henger sammen med kulturelle forventninger til hva menn og kvinner skal sette pris på og si, mener forsker. (Illustrasjonsfoto).

Foto: Frédéric Cirou / AltoPress / Maxppp

Det er slutningen man kan trekke fra Arbeidslivsbarometeret som Arbeidsforskningsinstituttet hvert år utfører for YS. Til nå upubliserte data viser at kvinner i større grad enn menn finner egenverdi i jobben de gjør.

Forskerne ba 2979 mennesker om å ta stilling til to påstander. Den ene var: «Min jobb er først og fremst et middel til å tjene penger, innholdet i tilværelsen ligger i familie og fritid».

Påstand nummer to var: «Min jobb er ikke bare et middel til å tjene penger, men like mye en arena for utvikling og utfoldelse».

23 prosent av kvinnene sa seg helt enig i det siste, mens tallet for menn er 13 prosent. For den første påstanden var 10 prosent av kvinnene helt enige, mens tallet for menn var 12.

Artikkelen fortsetter under tabellen

Tabell

Kjønn

Mann

Kvinne

Totalt

Jobbens betydning

Min jobb er først og fremst et middel til å tjene penger, innholdet i tilværelsen ligger i familie og fritid.

12,4

9,7

11

Min jobb er ikke bare et middel til å tjene penger, men like mye en area for utvikling og utfoldelse

13,1

23

18,3

Vet ikke

1,6

2,2

1,9

Total

100

100

100

N=

1406

1573

2979

Mannen forsørger familien

– Det kan jo kanskje virke overraskende, sier forskningssjef ved Arbeidsforskningsinstituttet Cathrine Egeland, men hun er ikke forbauset.

Hun mener funnene henger sammen med forhold som allerede er kjent når det er snakk om kjønn og arbeidsliv, og hun peker på tre forklaringer.

– I vårt samfunn har vi fremdeles en høyst levende mannlig forsørgernorm. For det andre tror jeg det viser med all tydelighet at vi lever i et kjønnsdelt samfunn, med et kjønnsdelt arbeidsmarked, hvor kvinner ofte befinner seg i jobber hvor de skal forholde seg til andre mennesker. Og jeg tror det henger sammen med kulturelle forventninger til hva menn og kvinner skal sette pris på og si, når de blir spurt om hva som betyr mest, pengene eller livet, sier Egeland.

– Ikke lov å være husmor lenger

En svært uhøytidelig kartlegging NRK har gjort ved lunsjbordet hos administrasjonen ved Psykologisk institutt ved Universitetet i Oslo, passer ganske godt med dataene fra Arbeidslivsbarometeret.

Også her finner vi kvinner som lever for jobben, og menn som sier de jobber for å leve.

– Kanskje det handler om en forventning om å være en moderne kvinne eller moderne mann? Hvis vi sier at det er karriere som er viktig, og at mannen skal jobbe mest mulig, så stemmer ikke det med det bildet vi ønsker å gi, sier en av de mannlige ansatte.

– Jeg lurer på om kvinnene har svart dette fordi de føler de må, at de er nødt til å svare at de er på jakt etter en karriere. At det er mer et krav i dag, sier en kvinnelig ansatt.

– Det er ikke lov å være husmor lenger, sier en annen dame.

Stikker hull på myten

Organisasjonssosiolog og forsker ved Arbeidsforskningsinstituttet Anne Grethe Solberg synes kjønnsforskjellen er interessant.

Anne Grethe Solberg

Anne Grethe Solberg sier man må være varsom med å gjøre for enkle inndelinger mellom kvinner og menn

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

– Dette stikker virkelig hull på myten om at kvinner vil være mest hjemme og minst på jobben, og at menn vil være mest på jobben og minst hjemme, sier hun.

Samtidig understreker hun at man skal være varsom med å gjøre for enkle inndelinger mellom kvinner og menn.

– Men hvorfor svarer kvinner at de er mindre opptatt enn menn av å tjene penger?

– Det kjedelige svaret på det er at kvinner ikke har et forsørgeransvar på seg, altså at de ikke møtes av like store forventninger om å forsørge familien. Og det morsomme spørsmålet er; hvordan kan vi få kvinner til å tjene mer penger, spør Solberg.

– Menn tar drittjobbene

Ifølge kjønnsforsker Jørgen Lorentzen er det grunn til å møte dataene fra Arbeidslivsbarometeret med en dose skepsis.

– Det er nok større likhet mellom kvinner og menn enn det er forskjell, sier han.

Jørgen Lorentzen

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen mener det er større likhet mellom kvinner og menn enn undersøkelsen tilsier.

Foto: NRK

Også Lorentzen peker på forsørgerrollen som en viktig forklaring. Han mener mennene de siste hundre årene har sett på seg selv som forsørgere av kone og barn.

– Det er den historiske situasjonen menn har blitt gitt i arbeidslivet. Men det betyr ikke at arbeidslivet ikke har vært en identitetsfaktor. Arbeidet har vært en utrolig viktig identitetsfaktor, fremholder han.

Og det er nettopp forsørgerrollen som gjør at mange menn, ifølge Lorentzen, velger drittjobber. Han viser til en undersøkelse som ble gjort i Sverige som viser at det er mannfolka som tar jobbene som er minst attraktive.

– De fem lavest betalte og lavest rangerte yrkene i Sverige er rene mannsyrker. Dette er arbeidsplasser som mange menn definerer som drittjobber. Mennene går inn og gjør disse jobbene, fordi de må tjene penger for å forsørge familien eller seg selv, sier kjønnsforskeren.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no